500 000 души излязоха на "Поход за климата" в Мадрид

Хиляди хора излязоха в Мадрид на демонстрация с призив към участниците в климатичната конференция на ООН в испанската столица да вземат мерки срещу глобалното затопляне, съобщи Франс прес.

Шествието потегли от гара "Аточа". Демонстрантите издигнаха плакати с надписи: "Без планета няма бъдеще" и "Политици, Земята умира". В протестното шествие се включи и испанският актьор Хавиер Бардем, както и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

"Настоящите лидери ни предават и ние няма да допуснем това да се случва", предупреди Грета Тунберг. "Казваме: "Това е достатъчно. Промяната е в ход и независимо дали те го искат или не, ние нямаме вече друг избор", допълни тя.

"Не можем да чакаме повече, защото хора страдат и умират от извънредното климатично положение", каза още Грета преди началото на шествието.

"Надявам се искрено, че 25-ата конференция на ООН за климата ще доведе до конкретни резултати", допълни тя на обща пресконференция с други млади активисти.

"Стачкуваме от повече от една година, а в глобален план нищо не се е променило, климатичната криза все още се игнорира от хората на власт", добави тя.

Според организаторите на "Похода за климата" в Мадрид в него са се включили около 500 000 души, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Според властите в похода са участвали само 15 000 души, допълва АП.

Сред исканията на организаторите на шествието, отправени към лидерите по света, е и това за съкращаване на емисиите на парникови газове с 80 процента до 2030 г., посочва ТАСС.

Демонстрантите носеха и ковчег, с който илюстрираха погребението на околната среда, предаде Франс прес.

Подкрепа за протестиращите в Мадрид изрази и Далай Лама в туит."Ние не можем повече да експлоатираме ресурсите на Земята, без да ни е грижа за идните поколения. Подкрепям протестите на младите срещу бездействието на правителствата пред климатичната криза", написа той.

Друг протест е планиран да се състои в чилийската столица Сантяго, където трябваше да се проведе 25-ата конференция на ООН за климата, но в последствие форумът бе преместен в Мадрид заради масовите протести в Чили.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини