9 °C

Микрогравитацията унищожава раковите клетки

Изображение 1 от 2

  Първата космическа научна мисия в Австралия на Международната космическа станция ще се опита да установи как се държат някои от най-агресивните ракови клетки  в среда с нулева гравитация

  Ракът кара някои телесни клетки да се делят неконтролируемо и да образуват солиден тумор, който продължава да расте до точка, в която клетките са "сигнализирани" да нахлуят в тялото. Никой не знае точно кога се достига тази точка.

  "Трябва да има средство, чрез което раковите клетки да се "чувстват" и "усещат" помежду си, за да образуват тумор. Ние знаем, че единственият начин, по който раковите клетки усещат обкръжението си, е чрез механични сили. И тези сили съществуват само когато има гравитация" - казва Д-р Джошуа Чоу, изследовател от Технологичния университет (UTS) в Сидни .

  При тестове в микрогравитационна среда в UTS, 80 до 90 на сто от раковите клетки са били деактивирани, защото вече не могат да се задържат.  При опитите са били тествани клетки от рак на яйчниците, млечната жлеза, носа и белите дробове.

  "Готови сме да проверим дали клетките правят същото в космоса. Надявам се да потвърдя това, което открихме в лабораторията и да успеем да идентифицираме нови цели и да въведем лечение, което" подмамва" раковата клетка да мисли, че е в космоса, когато всъщност все още е на Земята ", казва ученият.

  „Моето виждане е, че това лечение ще работи успоредно със съществуващите, за да подобри срока и ефективността на им".

  Предишният опит на д-р Чоу за това как космическата среда влияе върху клетъчната биология и прогресията на заболяването, е при изследванията му в Харвард, при които е създадено лекарството за остеопороза EVENITY®. То е разработено при изследвания, проведени на МКС, и е на пазара и помага на пациентите.

  Учените от Технологичния университет в сидни вече установиха, че микрогравитацията (условията на безтегловност) може да унищожи ракови клетки от 4 вида агресивни и труднолечими тумори. Засега те са тествали въздействието на микрогравитацията върху ракови клетки в капсули, поставени във вътрешността на въртяща се центрофуга.

  Предстои ученитеда извършат експерименти със специално разработена апаратура на борда на МКС, която ще бъде доставена с кораб на SpaceX.

  След приключването на експериментите клетките ще бъдат замразени и върнати на Земята, за да бъдат подложени на генетичен анализ. Ако резултатите от него потвърдят заключенията на учените, ще могат да се разработят нови методи на лечение, имитиращи ефекта от микрогравитация.

  Тези, които искат да знаят повече за опита на екипа на Чоу, могат да четат подробно в kickstarter, където учените вече са събрали нужните им средства за провеждането му.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  23 яну 2020
  Последни новини