Димитровград ще се бори срещу наводнения с нова техника

Изображение 1 от 3

    Димитровград и Узункьопрю ще закупуват специализирана техника за почистване на речни корита, дерета и канафки като превенция срещу наводнения.

    Това обявиха днес кметовете на двете партньорски общини по проекта Иво Димов и Йозлем Беджан. На провелата първа пресконференция по проект по трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - ИПП България Турция 2014-2020 "Съвместни инициативи за резистентност на наводненията  в трансграничния регион - FLOOD RESILIENCE" кметовете споделиха необходимостта от превенция при наводнения. Общата стойност на проекта е за 596 121 евро.

    Иво Димов каза, че след тежките наводнения през 2012 и 2014 година община Димитровград целенасочено работи по дейности за предотвратяване на наводненията. Машината, която се предвижда да бъде закупена по проекта е с няколко накрайника и предвижда рязането на дървета, почистването на храсти, крайпътни зони и блатисти район. Г-жа Беджан благодари на кмета на община Димитровград за партньорството и добрата взаимна работа и сподели важността от подобен тип съвместни проекти. Узункьопрю също ще закупи подобен тип машина, с която да почиства опасните зони. 

    В пресконференцията участваха още ръководителя на проекта и зам.кмет на община Димитровград Яшо Минков, както и екипите от двете партниращи си общини. Яшо Минков сподели, че на провелата се предния ден работна среща обстойно са обсъждани между двамата кмета по-нататъшните действия и необходимости, по които да се работи. Дейностите по проекта предвиждат изготвяне на анализ от експертни групи на рисковете и заплахите от наводнения на територията на двете общини в трансграничния регион, като в обобщен доклад ще бъде включена информация за мерките, които трябва да се предприемат. Територията на двете общини ще бъде картирана със съответните горещи точки.Предвижда се обучение на доброволци, както и ще бъде създадена IT платформа за обмен и координация на информация при взаимни действия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини