Задържана международна ОПГ с български хакери, източила 44 милиона евро

При международна акция срещу компютърните престъпления и прането на пари са задържани 7 души. Бандата действала от 2016 година. Източвани са сметки на фирми от целия свят, използвайки така наречените „фишинг мейли”.

По информация на NOVA, сред пострадалите има  дружество от Съединените щати, чийто бизнес е свързан с метали, както и фирма за производство на медицински изделия.  До момента е установено, че бандата е успяла да източи над 44 млн. евро и 15 млн. долара.

Задържани са организаторите – иракски и ливански гражданин. Българското участие е с компютърни спецове, както и регистрирането на кухи фирми. 

“До момента се разследват 48 случая. Поне в периода на разследване над 70 фиктивни търговски дружества са регистрирани в България, за да бъдат превеждани по техни сметки, да ги наречем, откраднатите суми”, обясни избраният за главен прокурор Иван Гешев.

„Това е една организирана престъпна група, според прокуратурата, която се занимава от логистиката, през хакерите, до съответните подставени лица, така наречените "мулета". Както казах – парите след това заминават по сметки в целия свят и най-вероятно по банков път или кеш се изтеглят и пристигат в организаторите на схемата”, заяви още Гешев.

Източник: nova

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини