Още един кардиолог уличен в поставяне на стентове на здрави пациенти

Началникът на кардиологичното отделение в УМБАЛ "Пловдив" доц. Иван Мануков искал да постави два стента в сърцето на здрав пациент. Това показа ново разследване на Нова телевизия само два месеца, след като бе разкрито как инвазивният кардиолог от МБАЛ-Пазарджик д-р Петър Лазов получава 57 000 лева заплата и поставя стентове на здрави хора.

На 9 октомври Динко Бобчев отива на преглед при доц. Мануков, който се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева. 

Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, каза потърпевшият.

Мъжът получил и бележка, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите. Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите й потвърждава и друг неин колега – проф. Иво Петров.

Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгъл и въпреки, че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя Динко Бобчев.

Проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология, потвърди, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

Така Бобчев се прибира в Пловдив, като не се явява в болницата за поставяне на стентовете.

Източник: nova

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ту
    тук е някаква жунгла
    3 0
    13:45, 2 дек 2019
    Защо лекарите да правят изключение от останалото крадливо население ?
Последни новини