Поредното постижение на Момчил Димов в конкурс за есе

„Желаещият да бъде член на този екипаж и да печели битка след битка трябва, на първо място, да обича морето. То е това, което ни дава сигурност и закрила, когато всички дула се насочат към нас. То е нашият живот, нашата стихия. Ние не можем да позволим домът ни да бъде поругаван, както от чужди, така и от нас самите.“

Тези думи са част от есето на Момчил Димов на тема: „Морска култура – какво е това?“, обявена в конкурс от Ветроходна академия КорКароли с подкрепата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Военноморски музей Варна. Ученикът разкрива своите възгледи по темата, като обвързва обичта и страстта към морето с хора, на които да разчиташ в трудни моменти, с желанието за знание, с изкуството да пишеш и създаваш книги, с приятелството и любовта към родното.

„Попивайте от всичко, което виждате! Морето е не само много вода, то е и много знания. Знания за живота, смъртта и отвъд. Знания за приятелство, предателство, любов и омраза. Един така познат и така чужд за другите свят…“ - пише още дванадесетокласникът.

Целта на конкурса е да се популяризира морската култура, да се съберат различни мнения и гледни точки, да се съпоставят възгледите на младите и хора, имащи и нямащи досег с морето.

Осемчленно жури оценява творбите на участниците, разпределени в две възрастови групи: д-р Мариана Кръстева (Директор на Военноморски музей Варна, историк, изследовател); Мариела Ганчовска (ръководител отдел „Връзки с обществеността и протокол“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, поетеса); проф. Камен Фильов (международен съдия в World Sailing); Елица Виденова (ръководител „Връзки с обществеността“ към Икономически университет - Варна; журналист, поетеса); Матей Тодоров (журналист); Таня Чешмеджиева (БНТ 1, журналист); Станислав Викторов (www.nauticalbul.com; журналист); Павлин Надворни (ветроходец).

Момчил е най-младият участник - на 18 години - и това е поредното му постижение, свързано с военноморска тематика. Научен ръководител на дванадесетокласника е г-н Кирил Гогов – старши учител по история в СУ „Отец Паисий“.

Поздравяваме ги за успеха.

Честита награда, Момчиле!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини