Представиха попътните етюди на проф.Евдокия Борисова в Пловдив по инициатива на Генералното консулство на Р Турция

Изображение 1 от 3

    Евдокия Борисова e професор доктор по Теория и история на литературата в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, България. Научно-изследователската и преподавателската й работа е в областите: история на българската литература и култура, история на изкуството, теория на литературата, медиазнание, балкански литератури, творческо писане. Автор е на няколко научни монографии: „За трите жанрови модела в българската драма в началото на ХХ век” (2001г.), „Жанрове в медиите” (2008 г.), „Паралитературата. Текстология, социология, медиатори” (в съавт., 2009 г.), „На ръба на Изтока и Запада. Романите на Орхан Памук” (2011г.), „Мелодрамата и телевизионният сериал” (2014 г.), „Литературите ни. Романът на Изтока със Запада в балканските литератури” (2017 г.). През същата 2017 г. излиза от печат художествено-публицистичната й книга „Пътеписаници” (2017 г.). Автор е на над сто статии, студии, резенции в областта на литературознанието и медиазнанието. Занимава се и с оперативна литературна критика. Носител е на специалната награда за критика на списание „Либерален преглед” за 2015 г. носител е и на трета награда по фотография на конкурса Piazetta il Ventinalle в Салерно, Италия през 2018 г.

    „Но…. Моля за внимание, ние днес ще се срещнем и разговаряме не с университетски професор, който твори сериозна наука… Борисова е живото въплъщение на учен и творец-пътешественик.Предстои ни пътуване с попътните й етюди, събрани в едноименната книга, наскоро излязла от печат  в изд. „Skywaypublication“, София.“ – с тези уводни думи на председателя на Българско-турски литературен клуб - Пловдив, Кадрие Джесур започна премиерата в дъждовната надвечер на 20 ноември в зала Тракарт в Пловдив. Специални гости бяха Генералният консул на Р. Турция в ПловдивН. Пр. Г-н Хюсеин Ергани,издателката на книгата доц. д-р Йорданка Бибина и доц.д-р Елена Гетова от Пловдивския университет. В качеството си на почетен председател на Българско-турския литературен клуб господин Ергани изрази задоволство от присъствието си на срещата и пожела „попътен вятър“ на авторката и издателството.Доц. д-р Йорданка Бибина представи принципите и тенденциите,  по които работи и ще работи по-нататък издателство „Skywaypublication“. Тя подчерта, че издателството е ново, но с амбиции да издава „хубави книги с физиономия“ и автори, които имат пиетет към изконно добротои качествено четиво. Доц. д-р Елена Гетова сподели своите впечатления от художествените произведения на Евдокия Борисова, публикувани в печата като  подчерта таланта й „да пътува и да разказва талантливо“.  

    За завършеността и финеса на приятната атмосфера, която цареше в залата, значителензаряд внесе пианистътпроф.д-рРомео Смилков, чийто репертоар беше в предвиден синхрон с тоналността на „Попътни етюди“. Той изпълни: „Три пиеси от Китай“, (Р.Смилков), „ Аз дишам аромата на липи“ (по Фридрих Рюкерт, Гюстав Малер и Ромео Смилков) и „Песен на събирачките на тамян“ (Равел- Смилков). 

    Авторката отговори на въпроси от публиката и в непосредствен приятелски разговор творците на сцената и сред публиката споделиха мисли относно ролята на литературата и вдъхновението, което намира израз в определена жанрова форма. Те си позволиха дори да помечтаят на глас за нови дестинации и посоки за пътешествия и разкази – в думи, образи и звуци.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини