Шпионски скандал в Сърбия - Вучич прие руския посланик, депутат намеси България

Сръбският президент Александър Вучич прие днес руския посланик Алессандър Боцан-Харченко, без той или неговият екип да коментират актуалната тема, засегнала отношенията между Белград и Москва след публикацията на "шпионско" видео в края на миналата седмица.

Посланик Боцан-Харченко също е отказал коментар след срещата, пише "Блиц". Кабинетът на президента обаче увери, че тема на разговора е била планираното посещението му в Москва на 4 декември и разговорът му там с руския колета Владимир Путин. Това ще е 17-ата среща между двамата, а само от началото на тази година - трета, отбелязва N1.

Телевизията обяснява, че при опит да поиска интервю с Боцан-Харченко екипът му е уверил, че събитието е планирано още преди няколко седмици и във връзка с предстоящото посещение на Вучич и други задължения той не би могъл да коментира.

Срещата следва скандала с видеозапис, за който се твърди, че показва как руският дипломат Георгий Викторович Хлебан (обозначен в самото заглавие на видеоклипа като шпионин) дава пари на неидентифициран представител на сръбските власти (обозначен като сръбски агент). Според Агенцията за информация и сигурност на Сърбия видеото е автентично, а Хлебан действително е не просто дипломат, а офицер от разузнаването.

"Ако всичко (на записа) се окаже истина, ще имаме сериозни проблеми", заяви за "Блиц" премиерът Ана Бърнабич, според която със случая ще се занимава военното разузнаване на страната. Скандалът се разрази в момент, когато сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович бе на посещение в Москва за срещи с председателя на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев и за да подпише споразумения за сътрудничество с Русия.

"Твърде специални" отношения

Христо Грозев, журналист от разследващия сайт Bellingcat, също обозначи руснака като Георгий Хлебан. "Изглежда - независимо от общоприетото схващане - че някои хора в сръбското разузнаване/правоприлагащи органи не са твърде доволни от дейностите на ГРУ в Сърбия." Под ГРУ се има предвид съкращението, с което е известно руското военно разузнаване.

Радио "Свободна Европа" обозначава Хлебан като бивш помощник-аташе в руското посолство в Белград.

Няколко дни след началото на скандала Кремъл побърза да увери, че връзките между Москва и Белград - които и в двете столици изтъкват като братски и здрави - няма да пострадат от скандала. "Не знаем какъв инцидент беше това, предстои да разберем", заяви прессекретаят на президентството Дмитрий Песков пред ТАСС. Според него партньорството между Сърбия и Русия е "толкова специално", с връзки с "братско и съюзно естество", че "нищо не може да им се отрази".

Независимо от това Вучич свика днес Съвета за национална сигурност на страната, за да обсъди ситуацията. Според държавния вестник "Вечерне новости" президентът все пак ще коментира темата до края на деня.

"Българска следа"?

В Сърбия има различни коментари по темата. Сред тях е и този на депутата, който оглавява комисията за Косово и Метохия в сръбския парламент Милован Дрецун. Според Дрецун, който коментира темата за обществения радио- и телевизионен оператор РТС, става въпрос за "низ от хибридни операции" срещу Сърбия, а Белград трябва да помисли за механизъм, с който да се отбранява от това.

Въпросът е кой е направил записа и чия служба е имала ресурса за операцията, Дрецун допусна роля на "български разследващ журналист" (вероятно визирайки Грозев), а и на българската държава - София бурно реагирала на разполагането на ракетни комплекси С-400 от Русия в Сърбия за съвместни учения, а Атлантическият съвет отправил предупреждение, че случващото се е проблем заради потенциални "хибридни операции" и "терористични нападения" на Русия.

Според него има нов скрит разузнавателен център с представители на служби на съседите - Северна Македония, Хърватия и България.

Това обаче не е първият опит на Дрецун да намеси София в шпионски скандал. Той по-рано тази година говори за същия разузнавателен център, в който тогава обаче допусна, че има и албански представители. Депутатът припомни собствените си думи, а и в хода на разговора многократно опита да свърже България и мощното ѝ разузнавателно присъствие със случая.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини