13 °C

Астрономите проплакаха от Starlink на Мъск

За съвременния астроном сателитите са част от живота. В момента в орбита около Земята има повече от 2000, а най-умните умове в космическата фотография успяха да измислят умни начини да премахнат случайните им прелитания от своите космически изображения.

Но тогава дойде Starlink. Първите етапи на плана на SpaceX да изстреля до 42 000 спътника, за да осигури на Земята цялостно покритие в Интернет, включват 122 обекта досега. След първото голямо изстрелване през май астрономите бяха притеснени. Сега, след второто изстрелване, техните страхове наистина започнаха да се сбъдват, пише ScienceAlert.

В ранните утринни часове на 18 ноември в Интерамериканската обсерватория Cerro Tololo (CTIO) в северно Чили върволица от новоизстреляните спътници Starlink прелита отгоре, абсолютно запълвайки изображението, заснето от Dark Energy Camera (DECam).

Всяка една от тези пунктирани линии на изображението горе е спътник Starlink.

Докато прави около 40 експозиции на Малкия и Големия Магеланови облаци, серия спътници Starlink на SpaceX влиза в зрението на камерата около 90 минути преди изгрев, блестящи ярко при ранната утринна слънчева светлина и трябвало да минат цели пет минути, за да излезе от полето на телескопа.

"Уау! Аз съм в шок", написа астрономът на CTIO Клара Мартинес-Васкес в Twitter. Тя отбеляза, че има 19 сателитни пътеки, което е много повече от нормалното.

Въпреки че през повечето време сателитите са тъмни на нощното небе (което все пак създава някои проблеми), точно след като Слънцето залезе или рано сутрин, когато небето все още е черно, слънчевата светлина може да ги освети, което ги прави видими и за големите астрономически телескопи, и за обикновените стари бинокли.

И астрономите не са впечатлени. Както вече съобщавахме, те прогнозираха големи проблеми със Starlink. Първо, в орбита ще има много от тези обекти, което може драматично да повлияе на начина, по който астрономите могат да виждат и слушат небето.

"Пълното съзвездие от спътници Starlink вероятно ще означава края на базираните на Земята микровълнови радиотелескопи, способни да сканират небето за слаби радио обекти", заяви астрономът на университета в Суинбърн Алън Дъфи пред ScienceAlert през май след първото изстрелване на спътниците Starlink.

Втората партида от 60 спътника Starlink беше пусната преди малко повече от седмица на 11 ноември, така че те все още не са достигнали крайната си оперативна надморска височина. Но тази височина се очаква да бъде по-ниска, отколкото при първата партида.

Наблюдателите на небето също установяват, че Starlink са по-отразяващи от другите спътници. Хиляди допълнителни сателити са проблем сами по себе си, а фактът, че са изключително блестящи, е просто още едно нещо, за което астрономите да си скубят косите.

Астрономите могат да премахват следите от изображенията, когато на тях се вижда Starlink, но голяма част от информацията, която учените използват, се съдържа в суровите изображения, а не в хубавите снимки, които виждаме. Освен това е едно е да премахнете една сателитна пътека от изображението, а друго - да премахнете 19.

Засега някои хора се справят, като се забавляват със старлинкването на Мъск в социалните медии.

Как астрономите и SpaceX ще разрешат конфликта все още не се знае, но с още две изстрелвания, планирани тази година, проблемът тепърва ще се задълбочава.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хаджимитев
  0 -1
  21:42, 22 ное 2019
  Ако беше грамотно написано,щеше да е по-приятно за четене.

Хороскоп за 15.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
15 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
15 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
15 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
15 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
15 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
15 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
15 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
15 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
15 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
15 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
15 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
15 дек 2019
Последни новини