11 °C

Къде изчезват грайферите на износените гуми?

Грайферът на гумата е износен, необходими са нови гуми. Ежедневие за много шофьори. Но къде "изчезват" тези изгубени сантиметри от гумите? Под формата на микрочастици гума те се оказват главно в почвата и водата и в малка степен във въздуха. И количеството на тези частици в нашата околна среда не е никак малко, изчислиха изследователи от Empa.

Всички говорят за микропластмаса. Но количеството на пластмасовите микрочастици в околната среда е малко в сравнение с друг полимер, който замърсява нашия въздух и вода, и следователно нашия организъм - микрокаучукът. Това са най-фините частици от износването на гумите, които навлизат в почвата и въздуха от пътната настилка или се отделят от изкуствената трева.

Изследователите на Empa сега са изчислили, че през последните 30 години, от 1988 до 2018 г., около 200 000 тона микрокаучук са се натрупали в околната среда в Швейцария. Това е впечатляваща маса, която често се пренебрегва в дискусиите за микропластмасата.

Изследователите Бернд Новак и колегите му от лабораторията „Технология и общество“ на Empa определят гумите за автомобили и камиони като основен източник на микрокаучук.

„Определихме количествено износването на гумите, но и отделяните от изкуствени зелени площи като изкуствена трева“, казва Новак. Те обаче играят малка роля, тъй като само три процента от отделените каучукови частици идват от каучуков гранулат от изкуствени зелени площи. Износването на гумите е отговорно за останалите 97 процента.

От частиците, изпуснати в околната среда, почти три четвърти остават от лявата и дясната страна на пътя в първите пет метра, 5 процента в останалите почви и почти 20 процента във водни тела.

Екипът базира своите изчисления на данни за вноса и износа на гуми и след това моделира поведението на гумата на пътя и в пътните отпадъчни води. От 2000 г. насам насоките за рециклиране на вода и предотвратяване на замърсяването на почвата са значително затегнати. Чрез мерки като изграждането на пречиствателни станции за пътни отпадъчни води (SABA) част от микрочастиците вече може да бъде отстранена от водата.

Ниско въздействие върху хората
Част от микрокаучука се транспортира първо по въздух през първите пет метра отляво и отдясно на пътя, отлага се и частично се връща. Кристоф Хюглин от лабораторията „Замърсяване на въздуха / екологични технологии“ на Empa обаче оценява въздействието върху хората на ниско ниво, както показва проучване от 2009 г. „Пропорцията на износването на гумите във вдишания фин прах също е в ниския едноцифрен процент в места, близки до трафика“, казва Хюглин.

Изследователите обаче подчертават, че микропластмасата и микрокаучукът не са едно и също. „Това са различни частици, които трудно могат да се сравняват една с друга“, казва Новак.

И има и огромни разлики в количеството: Според изчисленията на Новак, само 7 процента от микрочастиците на полимерна основа, пуснати в околната среда, са направени от пластмаса, докато 93 процента са от абразива на гумите. „Количеството на микрокаучука в околната среда е огромно и следователно изключително актуално“, казва Новак.

Ramona Sieber et al. Dynamic probabilistic material flow analysis of rubber release from tires into the environment, >Environmental Pollution> (2019). DOI: 10.1016/j.envpol.2019.113573

Hugo A.C. Denier van der Gon et al. The Policy Relevance of Wear Emissions from Road Transport, Now and in the Future—An International Workshop Report and Consensus Statement, Journal of the Air & Waste Management Association (2012). DOI: 10.1080/10962247.2012.74105

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини