Кърджалийският театър участва в инициативата „Нощ на театрите”

С героите от пиесата „Бременските музиканти” ще се срещнат кърджалийските деца по повод седмото издание на „Нощ на театрите”. Спектакълът на режисьора Леонард Капон ще бъде представен безплатно за малчуганите на сцената на кукления театър в Кърджали на 16.11.2019 г. от 11.00 ч. „Идеята ни е децата да се докоснат до куклите, до актьорите, да разговарят с тях, да надникнат зад кулисите и да видят механизма на правене на театър”, поясни Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център – Кърджали.

„Нощ на театрите” е част от платформата „Европейска Нощ на театъра”. Началото на инициативата е през 2008 г. Зад идеята стои Елеонора Роси  от Франция, но пилотно проектът стартира в Хърватска в два театъра. Поетапно се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания. По-късно се присъединяват България, Белгия и Чехия. „Европейска Нощ на театрите” е платфрома, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената, за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

През 2019 г. „Нощ на театрите” ще се проведе едновременно в 11 европейски държави. В България се включват над 1500 творци от различни театрални стилове. В 18 града у нас ще има повече от 170 изяви, свързани с инициативата. За всяко издание кампанията има послание. Тази година то е: „Ти променяш играта. Играта променя теб”.

ТМЦ-прес

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини