Как да разберем кой ни следи в Интернет и как да се предпазим

Ако сте абсолютно наясно, че докато сте онлайн някой ви следи и събира данните ви без изричното ви съгласие, вие четете правилната статия. От pocket-lint описват как да се предпазите от проследяване или как да го ограничите.

Кой събира вашите данни и защо?

Първо, разберете, че „събирането на данни“ е неясна концепция. Данните, които се събират може да включват лична информация, като имейл адреса ви, име, ЕГН. Но може да се събират само данни за вашата интернет активност, включително страниците, които посещавате и дори метаданните, като например, кога посещавате тези страници. Вашите чатове, онлайн покупки, медицинска информация и дори финансови детайли като номера на кредитни карти също се считат за данни.

Що се отнася до това кой събира тези данни и защо, виновниците са няколко. Хакерите могат да използват техники като фишинг, за да ви измамят и откраднат вашите данни. Но не рядко и доставчиците на интернет услуги, наблюдават вашата интернет активност и я използват като поток от приходи. Те събират данни за сърфирането от потребителите си и продават тези „данни“ на търговците, които го използват за разработване на насочени онлайн реклами.

Вашата интернет активност може да се проследява и чрез бисквитки – малки битове текст, които се изтеглят и съхраняват от вашия уеб браузър. Те се използват от повечето уебсайтове и услуги за регистриране на онлайн навиците на потребителя, които отново са данни, които след това се използват за показване на реклами. Използват се и за подобряване на вашето интернет преживяване като цяло. Дори мобилните приложения и разширенията на браузъра могат да проследяват вашата активност. Вашите данни са ценни колкото златото.

Как да видите кой ви следи и как да го спрете?

Има няколко разширения за браузъри, които твърдят, че ви помагат да видите кой следи навиците ви за сърфиране в мрежата, но повечето от тях не заслужават внимание. Следните се препоръчват като безопасни за употреба:

- HTTPS Everywhere - този плъгин принуждава сайтовете да използват криптирана връзка, което помага да защитите вашите онлайн покупки, данни при плащания и сърфирането ви в мрежата от злонамерени лица.

-  Privacy Badger - следи за трети страни и рекламни мрежи, които се опитват да ви проследят чрез бисквитки и цифров отпечатък и дори може да ги блокира автоматично.

- Disconnect - показва визуално кои уебсайтове проследяват вашата активност в реално време. Невидимите тракери, които ви следят, могат лесно да бъдат блокирани с Disconnect.

- NoScript Security Suite - поддържан от Едуард Сноудън, този плъгин за браузъра Firefox и за други браузъри, базирани на Mozilla, може да деактивира активно съдържание, включително JavaScript, което може да се използва за проследяване на вашата онлайн активност.

-  Blur - може да се използва като мениджър на пароли и генератор на силни пароли, блокер на реклами и за криптиране.

Какво друго можете да направите?

Не забравяйте, че е много трудно да избегнете събирането и наблюдението на данни. Ако използвате Facebook, Instagram, Snapchat или Twitter, имайте предвид, че повечето от тези онлайн услуги ви следят и дори не са криптирали връзката от край до край. Всяка голяма технологична компания като Microsoft, Google, Facebook или Apple ви следи.

1. Браузъри

Браузърите са в основата на събирането на данни. Рекламните мрежи ви проследяват в сайтовете, докато доставчикът на интернет регистрира посещаваните от вас страници, а хакерите се опитват да използват несигурни Wi-Fi връзки и некодирани уебсайтове, за да получат успешно достъп до вас и да събират данни.

За да се предпазите от всичко това, използвайте защитен уеб браузър, като Tor на вашия десктоп и мобилно устройство. Тor е като обикновен браузър, но ви позволява анонимно да сърфирате в мрежата. Въпреки че можете да използвате Tor за каквото и да било, стриймингът на видео е даста бавен и някои плъгини (като Flash) са деактивирани. Можете също да използвате мобилната версия на Tor. Има и приложение Orbot за Android и Onion Browser за iOS, също.

2. Търсачки   

Google, Yahoo!, Bing – всички събират вашите данни, за да осигурят „персонализирани“ преживявания. За да предотвратите това, помислете да използвате алтернативна търсачка, която не записва историята на търсенето ви и блокира рекламните тракери. Такива са  DuckDuckGo, Qwant и Startpage.

3. Виртуални частни мрежи

Виртуалната частна мрежа (VPN) е може би най-добрият начин да създадете защитен тунел и да маскирате присъствието си онлайн. Пакетите с данни се кодират, преди да бъдат изпратени до сървър, скривайки вашите IP адрес и вашето местоположение.

Платените VPN услуги често са по-надеждни, тъй като безплатните такива могат да проследяват и продават вашите данни, пренебрегвайки смисъла от използването на VPN за поверителност. Някои добри услуги са NordVPN, Private Internet Access, ExpressVPN и TorGuard.

4. Криптиращи приложения

И накрая, използвайте приложения които криптират вашата комуникация, като например приложението Signal. То се счита за най-сигурното приложение за съобщения, когато се използва правилно. Предлага се за iOS, Android и десктопи, и криптира връзката от край до край без да събира метаданни. Освен това е с отворен код, така че всеки може да провери кода.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини