Днес празнуваме Световния ден на науката

Днес, 10 ноември, е Световният ден на науката за мир и развитие, който се отбелязва, за да се подчертава важната роля, която науката има в обществото и това, и необходимостта от ангажиране на широката общественост в дебатите по важни съвременни проблеми, свързани с науката..

С помощта на науката хората са направили живота си по-добър и лесен. Не само това, а и някои немислими преди това неща, като полетите в космоса, роботите, компютрите и т.н.

На този ден, преди пет години, започна съществуването си и НаукаOFFNews, медия, чиято цел е да популяризира научните знания и постижения в областта на природните науки и технологиите.  

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества ежегодно в повечето страни по света.

Тази година Световният ден на науката ще бъде посветен на темата „Отворена наука, която не пренебрегва никой“. 

Честването на Световния ден на науката 2019 ще включва и церемонията по връчването на наградите на PhosAgro/UNESCO/IUPAC - финансова подкрепа за млади учени, които се занимават със "зелена химия".

Проблемът за достъпността на научните публикации е горещ въпрос в научната общност, който все повече привлича внимание. Все повече откриватели, инженери, разработчици на технологии, както от частния, така и от публичния сектор, подкрепят концепциите за отворена наука и отворени иновации. А политиците и гражданите все по-често приемат концепцията за отворена наука като инструмент, който ще направи науката по-достъпна, научния процес по-приобщаващ и резултатите от науката по-лесно постижими.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини