Огнени мравки вдъхновяват създаването на непотъващи кораби

Огнените мравки и водните паяци вдъхновили създаването на нов метал, с толкова силни водоустойчиви качества, че някой ден би могъл да доведе до появата на непотъващи кораби.

Металът е създаден с помощта на къси лазерни импулси, които гравират миниатюрни модели по повърхността му, способни да задържат въздух.

Дори металът да бъде накаран да потъне, той се връща на повърхността и продължава да се носи по водата, след отстраняване на натиска, според учени от Университета в Рочестър.

Това ще доведе до появата на непотъващи кораби, преносими плаващи устройства, които ще се носят по водата дори да бъдат пробити и електронни измерващи устройства, способни да оцеляват дълго време в океана.

Огнените мравки също успяват да оцелеят дълго време под или на повърхността на водата, като събират крайниците си и образуват сал.

След това улавят въздух с водоустойчивите си тела и така се носят по водата.

Екипът потърсил вдъхновение и от водния паяк.

Той образува паяжина с формата на купол и я изпълва с въздух на повърхността, а след това я пренася между водоустойчивите си крака и корем.

Въздухът се използва за дишане, като паякът излиза на повърхността, само когато паяжината трябва да се напълни повторно.

Учените използвали този метод за съхранение на въздух в балон, за да гарантират, че дори след много време под вода, металните им структури ще съдържат достатъчно въздух при завръщането си към повърхността.

Процесът налага употребата на две обработени метални повърхности, гледащи навътре, с достатъчно пространство помежду им, така че да се създаде въздушен балон.

Повърхностите стават суперхидрофобни (изключително водоустойчиви) и не позволяват на водата да навлезе в централното отделение, дори когато структурите бъдат потопени.

Процесът на “гравиране” ключов за създаването на водоустойчиви повърхности, би могъл да се приложи към всякакви метали и други материали.

Екипът се опитал да пробие повърхността и открил, че структурата продължава да се носи по водата, защото част от въздушния мехур останал непокътнат.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини