Вселената се разширява много по-бързо и това е "криза в космологията"

    Вселената се разширява много по-бързо, отколкото учените прогнозираха, и никой не знае защо.

    Екип от изследователи потвърди това с данни, събрани с помощта на нова телескопна технология, която разчита на огледала с корекция на изображението. Според тяхното проучване, публикувано миналия месец в "Месечните известия на Кралското астрономическо общество", точните измервания на скоростта, с която Вселената се разширява, не съответстват на стандартния модел, който учените използват от десетилетия.

    "В това се крие кризата в космологията", казва в прессъобщение Крис Фаснахт, астрофизик и съавтор на изследването.

    Други изследвания, публикувани по-рано тази година, стигнаха до подобни изводи.

    "Това несъответствие се увеличава и сега достигаме точка, когато наистина е невъзможно да се отхвърли като на случайност.", казва Адам Риес, учен, носител на Нобелова награда зад проучване, което излезе през април, се казва в съобщение в пресата по това време.

    Той добави, че тези открития "може да са най-вълнуващото развитие в космологията от десетилетия".

    Мистерията с Константата на Хъбъл
    Вселената винаги непрекъснато все по-голяма и галактиките се раздалечават. От десетилетия учените се опитват да измерят колко бързо се разширява Вселената - числото е наречено Константа на Хъбъл.

    Изследователите разкриват историята на Вселената, като изучават сиянието на радиацията, останало от Големия взрив преди около 13,8 милиарда години, наречено космически микровълнов фон (CMB).

    Когато учените изучават космическия микровълнов фон, те наблюдават както далеч, така и далеч в миналото, тъй като светлината пътува с постоянна скорост.

    Когато погледнем Слънцето например, това, което виждаме на Земята, е Слънцето, каквото е било 8 минути, тъй като е на около 8 светлинни минути. Така че, когато учените наблюдават достатъчно далечни обекти, те ги виждат такива, каквито са били в началото на Вселената.

    Въз основа на тези наблюдения учените откриват, че след Големия взрив Вселената отначало се разширявала много бързо. После разширяването се забавило заради гравитацията на тъмната материя - мистериозна, невидима сила, която съставлява около 85 процента от цялата материя във Вселената.

    Но наскоро те се сблъскаха с проблем.

    Измерванията на съвременната Вселена показват, че тя се разширява много по-бързо, отколкото прогнозира Стандартният модел. Априлското проучване на Риес установява, че Вселената се разширява с 9 процента по-бързо от прогнозираното от изчисления, базирани на Стандартния модел.

    "Не само два експеримента не съответстват", каза той тогава.

    "Ние измерваме нещо коренно различно. Едното е измерване на това колко бързо се разширява Вселената днес, както я виждаме. Другото е прогноза, основаваща се на физиката на ранната Вселена и на измерването на това колко бързо трябва да се разширява. Ако тези стойности не съответстват, става много голяма вероятността да пропускаме нещо."

    Новата технология потвърди дилемата, но не сме по-близо до разрешаването й
    За новото проучване изследователите са използвали авангардна огледална система в телескопа на обсерваторията Кек в Хавай. Устройството използва гъвкави огледала, които могат да коригират изкривяванията, причинени от земната атмосфера и дават изключително остри изображения на обекти в небето.

    Изследователите насочиха телескопа към три системи от ярки, високо активни галактики, наречени квазари.

    При тези квазари те наблюдават процес, наречен гравитационна леща, като измерват начина, по който светлината се огъва, като обикаля масивни обекти на път към Земята. Масивният обект (като гигантска галактика, да речем) огъва светлината в различни посоки, затова учените виждат различни, отместени версии на един и същ квазар от малко по-различни времена в миналото му.

    След това те могат да сравнят тези различни изображения, за да изчислят колко време отнема на светлината да достигне до нас от квазара и да съберат информация за това колко се е разширила Вселената за времето на това пътуване.

    Подобно на предишните проучвания, новите резултати показват, че Вселената се разширява по-бързо, отколкото прогнозира стандартният модел. Изследователите сравнили резултатите си с данните от космическия телескоп Хъбъл и откритията били потвърдени.

    "Разликата в константата на Хъбъл между ранната и късната Вселената означава, че нещо липсва в настоящия ни стандартен модел“, заяви астрофизикът Шери Сую в прессъобщение за скорошното проучване.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини