Най-голямата евакуция в историята на Калифорния

Властите в Калифорния разпоредиха евакуацията на 180 хиляди души във връзка с горските пожари в северната част на щата. Както отбелязва службата на шерифа на окръг Сонома, това е най-голямата евакуация, която някога е била извършвана.

По-рано в областите Лос Анджелис и Сонома беше обявено извънредно положение. Във връзка с пожарите американската енергийна компания Pacific Gas and Electric в сряда започна планирано прекъсване на електроенергията за около 179 хиляди потребители, за да предотврати пожари по време на бури. Превенцията засегна жителите на 17 окръга на Калифорния. Подобни мерки взеха още две енергийни компании.

Ветровете разпалват съществуващите жарави в Уиндзор, Сан Франциско, които се разгарят във високи пламъци. Дърветата там са изгорели. За броени минути тъмночервено сияние обгърнало целия район, дим покрива улиците.

Някои от автобусние линии по Golden Gate са отменени в понеделник, съобщава San Francisco Chronicle.

Сан Франциско отвори приют за 200 души за възрастни, семейства и домашни любимци, бягащи от огъня. Здравни работници  на място ще предоставят необходимите грижи за медицинското и психично здраве.

Заради дима е издадено предупреждение за обществено здраве за залива Глен в окръг Солано. Агенцията предупреди хората в тези региони трябва да сведат до минимум времето, прекарано на открито, особено възрастните, бременните жени и хората с астма, белодробни или сърдечни заболявания. Използването с маска не е ефективен заместител за престоя в закрити помещения, заявиха служителите.

Повечето училища са затворени в понеделник - всички държавни училища в окръг Сонома ще затворят в понеделник и вторник, както и почти всички в Марин и университетския град Бъркли. Oakland Unified School District заяви, че 16 училища в са затворени в понеделник.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини