Евростат: България е на дъното в почти всички класации за качество на живот

България продължава да е лидер в Европейския съюз в редица негативни класации за качество на живот. Това показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат за 2018 г. От него се вижда, че в общо 6 изследвани сектора страната заема две първи и две втори места.

България е на първо място по хора, които не могат да поддържат домовете си топли през зимата. Това е проблем за всеки трети българин (33.7%). От Евростат все пак отбелязват, че се отчита спад от близо 3% спрямо 2017 г. На второ място е Литва с 27.9% от населението, което не може да отоплява жилищата си. Гърция е на трето място с 22.7 на сто.

Малко над 31% от българите пък не могат да си позволят да добавят към менюто си месо или риба на всеки втори ден. По този показател, който почти не се променя спрямо 2017 г., страната отново е на първо място, като далеч на втора позиция е Румъния с 16.3 на сто. Литва е на трето място с 14.5%.

Почти 32% от анкетираните българи твърдят, че имат просрочени ипотека, наем, комунални сметки или друг тип финансови задължения. Отчита се спад от 1.4 на сто. Единствено Гърция е пред България по този показател, където 43% признават, че имат просрочени задължения. С близо 22% Кипър се нарежда на трета позиция.

Въпреки че България е една от страните в ЕС с най-много автомобили на глава от населението, по данни на Евростат през 2018 г. 18.5% от българите не са можели да си позволят кола. Румъния е лидер с 27 на сто. На трето място в класацията е Унгария със 17.5%.

По другите два изследвани показателя – хора, които не могат да си позволят поне една седмица отпуска, и такива, които не могат да се справят с непредвидени разходи, България е в средата с почти еднакъв резултат със средния за ЕС.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Це
    Цецо Асансьоро
    3 0
    20:21, 23 окт 2019
    Видими резултати.
  • 2
    Ne
    nelicha - нелича
    4 0
    23:14, 23 окт 2019
    Няма такова нещо . Питайте управляващите , министри и депотати . Това са грозни лъжи и инсинуации , които целят да разбунтуват народа да вземи камъните и да тръгни , към парламента .
Последни новини