Windows 10X – всичко, което знаем за новата ОС

На специално събитие провело се в Ню Йорк, Microsoft направиха куп хардуерни анонси, начело с двуекранните Surface Neo и Surface Duo. За финал, Сатия Надела (Satya Nadella) и компания обявиха Windows 10X – новата, отдавна спекулирана операционна система. В следващите редове, ще изложим всичко, което знаем за новата ОС.

Какво е Windows 10X?
Това същата ОС ли е като Windows Lite/Santorini, за който се носят слухове последната година?
Да, Windows 10X е официалното име за това, което преди неофициално беше познато, като Windows Lite/Santorini. Важно е да отбележим, че това не е изцяло нова операционна система. Това е Windows 10, но в по-модулна форма и специално оптимизиран за двуекранни, сгъваеми устройства.

Защо се казва 10X? И как трябва да го наричаме? "Windows 10 10"?!
Не. От Microsoft я наричат Windows 10 X ("екс" от английската буква "X"). Директора на хардуерния отдел Панос Панай (Panos Panay) по време на презентацията използва думата "expression" (изразителност), в контекста на "новото изразяване на Windows 10". На този етап, това е "официалното" обяснение за "X".

Каква е разликата между Windows 10X и Windows Core OS (WCOS)?
WCOS е един от основните пилони положени в структурата на Windows 10X. До скоро, много от анализаторите описваха WCOS като наследника на Windows OneCore – опитът на Microsoft да стандартизира набор от основни компоненти в Windows, така че да работят сред различни видове устройства. Но WCOS е комбинация от OneCore OS парчета, UWP/Web, Win32 пакети, както и системния принцип C-Shell. Заедно, всичко изброено представлява основите на Windows 10X.

Кои ще са първите Windows-базирани устройства, които ще дебютират с инсталиран Windows 10X?
Първите устройства, които ще се възползват от Windows 10X са двуекранните Surface Neo и Surface Duo, но те ще се появят на пазара чак в края на 2020-та година. Всяко ново двуекранно и сгъваемо Windows-базирано устройство от партньорите на Microsoft, като Dell, Lenovo, HP, Asus и прочее, вероятно също ще бъдат с Windows 10X, но едва ли преди края на 2020-та. За да няма объркване, прясно анонсирания Arm-базиран Surface Pro X няма да бъде с Windows 10X, въпреки "X" означението и на двата продукта.

Това означава ли, че Microsoft или друг OEM може технически да направи сгъваем телефон използвайки Windows 10X?
На теория, да. Според предварителната информация Windows 10X ще работи еднакво добре на двуекранни устройства и единични 9-инчови панели, които се сгъват наполовина. Така че, ако някой иска да нарече сгъваемо 10X устройство "телефон", защото пуска успешно Microsoft Your Phone приложение и може да приема/получава обаждания, вероятно ще бъде пласиран на пазара именно като телефон.

Какво се случва с HoloLens 2 и Surface Hub 2X? Според слуховете, те трябваше да са първите WCOS устройства. На тях ще върви ли Windows 10X?
HoloLens 2 трябва да се появи по магазините в следващите няколко седмици, а Surface Hub 2X (който според слуховете ще се появи през пролетта на 2020-та година) наистина ще използват WCOS. Но това не са двуекранни устройства и затова няма да поддържат Windows 10X.

Windows 10X ще работи ли на Intel и Arm-базирани устройства?
По неофициална информация (тоест, нямаме потвърждение от Microsoft), в първите си версии Windows 10X ще работи само на Intel-базирани устройства.

Добре, а Windows 10X ще се използва ли и на десктоп системи?
Windows 10X ще поддържа целият спектър от Windows приложения, което означава, че всички традиционни Windows десктоп приложения ще работят, също както работят на Windows 10 Home или Professional. Напомняме, че Windows 10X все пак, е базиран на Windows Core OS.

Windows 10X ще замени ли Windows 10 in S Mode (преди "Windows 10S")?
Не. По всичко личи, че Microsoft все още възнамеряват да продават Windows 10 in S Mode на потребителите, които искат устройствата им да работят единствено с Windows Store приложения. Тук обаче, трябва да отбележим, че Windows 10X ще предоставя някои от ползите на Windows 10 in S Mode, като по-добър "Instant On", по-бързи и безпроблемни актуализации на ОС-а, по-добра устойчивост на зловреден софтуер и др.

С какъв софтуер ще работи/няма да работи Windows 10X?
За разлика от Windows 10 in S Mode, Windows 10X няма да е ограничен единствено до Windows Store приложения. Windows 10X ще работи с UWP приложения, PWA, уеб приложения, както и Win32 приложения.
Макар да има слухове, че Android приложения ще работят на Surface Neo, силно се съмняваме, че Windows 10X ще стартира с подобна възможност. Разбира се, може да се направи с Android емулатор, но едва ли той ще е част от 10X пакета на Microsoft.

Кога ще видим първите тестови билдове на Windows 10X?
Windows Insider тестерите вече откриват части на WCOS в най-новите билдове на Windows 10. Но "истинските" WCOS/Windows 10X едва ли ще се появят до пристигането на Windows 10 Manganese (кодовото наименование на големия ъпдейт, който трябва да актуализира ОС-а през втората половина на 2020-та). Това означава, че тестерите ще могат да се докоснат до работещ Windows 10X най-рано когато Manganese влезе в тестова фаза, т.е. пролет/лято 2020-та.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини