Притискат Microsoft да отвори кода на Windows 7

Windows 7 не може да умре. Microsoft е длъжна да даде втори живот на операционната система, като я направи безплатна и отворена за развитие от общността на разработчиците. Това е идеята на Фондация за свободен софтуер.

Microsoft прекрати официалната поддръжка на Windows 7 на 14 януари т.г. Потребителите обаче не бяха напълно готови да се сбогуват с любимата си платформа. Ето защо Фондацията за свободен софтуер (FSF) реши да подкрепи обществеността и публикува петиция, която призовава Microsoft да даде втори живот на Windows 7.

Предложението към Microsoft е да пусне системата под формата на безплатен софтуер с отворен код, като даде възможност на глобалната общност от разработчици да я изследва и подобрява. Петицията е отворена за подписване от всеки желаещ и включва няколко основни изисквания към Microsoft:

- Изискваме Windows 7 да бъде пусната като безплатен софтуер. Животът й не трябва да приключва. Нека общността я изучава, модифицира и разпространява.
- Настояваме да уважавате свободата и поверителността на потребителите, а не просто да ги принуждавате да преминат към нови версии на Windows.
- Искаме да получим допълнителни доказателства, че наистина уважавате самите потребители и свободата на потребителите, а не просто използвате тези понятия за маркетинг, когато ви е удобно.

В заключение, фондацията се обръща с призив за помощ от потребителите, за да изпрати силно съобщение на Microsoft. „Искаме 7 777 поддръжници да заемат с нас позиция за свобода – не само за себе си, но и за бъдещите поколения компютърни потребители”.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини