Експерт: Търговска война между Европа и САЩ ще струва 2,3% от БВП на Стария континент

Икономиките на страните от Г-20 се намират в състояние на забавен растеж, който е по-нисък от средното за последното десетилетие, а "слонът в стаята" е търговската война между САЩ и Китай, посочи икономистът от Bloomberg Economics Мейва Кузин по време на конференцията The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria. Според изчисленията на организацията конфликтът между двете най-големи икономики на глобално равнище струва 0,9% на растежа на световното БВП.

От тях 0,3% са причинени от свиването на търговията между двете с 30%, а останалите 0,6% - от свиването на инвестициите от страна на бизнеса, което се дължи на несигурността, породена от геополитическия конфликт. "От 2015 г. икономиките се връщаха към потенциалния си растеж и тъкмо тогава растежът понесе удар", каза Кузин. "Ситуацията е много тежка за производителите", каза тя. "Производството на Германия технически вероятно е в рецесия."

 

Походът на президента на САЩ Доналд Тръмп да започне търговски конфликт и с Европейския съюз ще се отрази негативно и на растежа на Стария континент. Ескпертът от Bloomberg Economics изчислява, че заплахата от въвеждане на мита върху широк набор от стоки може да доведе до понижаване на икономиката на Европа с 2,3%. "Основният риск пред стопанството е от забавяне, а според някои лечението на ЕЦБ е дори по-лошо от болестта", коментира Кузин.

По думите ѝ обаче Тръмп едва ли ще насочи погледа си към Европа преди следващите президентски избори в САЩ, които ще се проведат догодина. Причината за това е, че съществуващият конфликт с Китай вече е изтощил американската икономика много повече, отколкото президентът може би е подозирал.

Същевременно индексът на глобалната политическа несигурност се покачва постоянно през последните няколко тримесечия, коментира и проф. д-р Галина Колев, старши икономист в Немския икономически институт. По думите ѝ той е на най-високата си стойност от 2009 г. досега, като тя се съгласява с Кузин, че конфликтът между двете най-големи икономики на света не се отразява положително върху бизнес средата. "Търговските бариери оказват негативно отражение върху глобалната търговия и инвестициите, затова виждаме значително забавяне на търговските взаимоотношения - най-силното от 2009 г. досега", коментира Колев.

Очакванията на ръководителя на G10 FX в лондонския офис на Credit Agricole Валентин Маринов са, че догодина наистина ще се наблюдава контракция на глобалното стопанство, но тя няма да се дължи в толкова голяма степен на Европа или на Китай, колкото на САЩ. В резултат на това Федералният резерв ще понижи основните лихвени проценти още по-категорично. Според форекс експетът това вероятно ще доведе до поскъпване на еврото спрямо долара.

На международния пазар на валути могат да се очакват интересни динамики през следващата година, посочи още Маринов. Според него Китай ще се превърне в икономика с дефицит по текущия баланс, което ще окаже натиск върху стойността на юана, а най-облагодетелстваните от феномените, които се наблюдават в момента в стопанството на глобално равнище, ще са валутите на възникващите пазари.

На подобно мнение е и директорът на научни изследвания към Европейския съвет за външна политика Джереми Шапиро, според когото търговската война между САЩ и Китай е "игра с нулев резулат". Той акцентира върху съвременния феномен, при който държавите, в опита си да се конкурират една с друга, използват всички възможни инструменти като геополитически оръжия. "За мен следващото голямо нещо е новата концепция за геополитически риск, което означава именно геополитическа конкуренция", каза той.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини