Изключили компресори на "Газпром" от сателит

"Газпром" е изправен пред принудително спиране на австрийските компресори LMF, съобщава Интерфакс. Kомпанията планира да закупи руски компресорни станции, вече е получена оферта за произвеждана в Казан мобилна модулна компресорна станция за изпомпване на работни течности от газопроводи.

За изключването на вносната техника  съобщил началникът на отдел № 335 Павел Крилов: „Те все още не работят, дистанционно са изключени чрез сателит, просто са се превърнали в скрап“.

Според източник на РБК, близък до Газпром, компресорът и неговото оборудване могат да бъдат изключени дистанционно от производителя на сателита.

"Възможно е оборудването да е било изключено след изтичане на условията на договора за обслужване или гаранционните срокове. И ако са попаднали под санкции, тогава производителят не би могъл да продължи поддръжката им", казва източникът. Според него "Газпром" има стари компресори американско и швейцарско производство и рискът от тяхното изключване също не е изключен.

Източник от "Газпром" обяснява пред РБК, че в Газпром няма много компресори LMF, те се използват при ремонта на газопроводи. "Такива компресори са необходими за обезвъздушаване, като същевременно намаляват налягането в тръбата, предотвратявайки емисии в атмосферата и увреждане на природата. Техният отказ може да затрудни бързото поправяне на газопроводи в случай на аварии или планирани ремонти: оборудването трябва да бъде сменено", казва той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини