Електронни системи в колите ще оценяват практическия шофьорски изпит

Eлектронни системи да оценяват водачите по време на шофьорските изпити планира Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Транспортният министър Росен Желязков коментира в сутрешния блок на БНТ предложените от ведомството му мерки след серията скандали, свързани с корупция в различни поделения на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

"Подготовката на водачите в аспект на теоретична подготовка в момента се извършва в т.нар. бели стаи. Нашето желание е да направим практическия изпит в "бели автомобили", където електронните системи ще преценяват грешките на водача, степента на подготвеност, ще задават маршрута му и т.н.", обясни Желязков.

Той поясни, че целта не е да бъде ограничен кръгът на хората, които ще присъстват на самия изпит, а да се направи оценката обективна. По думите му целта е електронните системи да бъдат въведени и по отношение на режимите за издаване на лицензи и разрешителни, така че да има минимален контакт между бизнеса и администрацията. За целта ще бъде въведена интегрирана система за електронно заявяване и електронно получаване, която ще бъде изградена от компанията "Информационно обслужване".

"По отношение контрола на пътя ще редуцираме броя на областните отдели. Ще бъде свит броят на дирекциите - те ще станат осем, което ще даде възможност за неочаквана ротация на екипите по отношение на контролните дейности", добави министърът.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ин
    инструктор
    1 0
    23:02, 11 окт 2019
    Този изпит стана като за космонавти вече!
Последни новини