Жертвите на трафик могат да остават в приютите за временно настаняване най-малко 30 дни

Парламентът разгледа окончателно промените в Закона за борба с трафика на хора, които предвиждат жертви на такова престъпление да могат да останат поне един месец в центровете за временно настаняване. Досега срокът беше 10 дни.

Отпада задължението на приютите и центровете за настаняване да издирват семейства и роднини на децата жертви на трафик. Аргументът е, че служителите в тези центрове нямат капацитет да издирват близките.

Хората, които са станали жертва на трафик, вече ще остават в приютите за временно настаняване не по-малко от 30 дни.

Това реши Народното събрание с окончателните промени в закона за борба с трафика на хора. Освен това, приюти и центрове ще могат да се разкриват и по инициатива на ресорната Национална комисия.

С приетите промени в Закона за борба с трафика на хора се въвежда минимален срок за пребиваване от 30 дни, с което се отменя досегашният 10-дневен срок, като се предвижда удължаване времето на настаняването по предложение на съответния приют.

Създава се и възможност за откриване на специализирани приюти за последваща реинтеграция, които трябва да осигуряват нормални условия за пребиваване и лична хигиена и да подпомагат социалното включване на жертвите на трафик.

За тези лица ще се осигурява безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ в случай, че не владеят български език, като всичко ще е за сметка на бюджета на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини