6 °C

50 млн. лв. за заплати на медсестрите са от резерва на НЗОК

Идеята да се осигури ресурс на всички лечебни заведения ни даде решението останалата част от сумата, която трябва да се осигури за заплати на медицинските сестри, да бъде за сметка на НЗОК чрез нейния резерв, която има договор с всички 360 болници.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на обвинението, че не е обяснил публично за коригираното постановление на Министерския съвет за заплатите на медицинските сестри.

Ананиев увери, че в продължение на няколко месеца винаги е казвал какъв е ресурсът за увеличаване заплатите на медицинските сестри и какъв е механизмът за тяхното осигуряване. По думите му, ако бяха останали двете решения на Министерския съвет - от 30 до 50 млн. лв., максималният размер на сумата за увеличаване на заплатите на медицинските сестри е щяла да бъде до 80 млн. лв.

Никога не е ставало въпрос за две по 50 плюс 30. Винаги се е говорило за 30 плюс 50, но стигайки лимита за финансирането на дейностите от бюджета на Министерство на здравеопазването, ние видяхме, че ще останат много болници, които няма да получат пари, обясни Ананиев.

Сумата, която ще бъде предоставена, е по-голяма и тя е 86 млн. лв. От тях 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на МЗ за дейности извън задължителното здравноосигуряване, посочи той. За съжаление обаче тези дейности обхващат 147 лечебни заведения.

Здравният министър обясни, че още в средата на годината от НЗОК решиха да отблокират своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да бъдат изпълнени ангажиментите, свързани със заплатите на медицинските сестри. Ананиев не е обяснил публично, защото не е знаел, че може да се интересува от журналистите.

а въпрос защо тези 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри са дадени от резерва на НЗОК, а не от правителството, Ананиев заяви, че всичко това е публичен ресурс и въпросът е да се използва така, че да стигне до всички структури на лечебните заведения.

По думите отпуснатите пари са публични средства и дали са от държавния бюджет или от бюджета на Касата - няма значение. 

Запитан дали парите са дадени като предизборен коз, Ананиев посочи, че той прави политика само по отношение със здравеопазването. С друга политика не се занимавам, отсече здравният министър.

Той отбеляза, че има два начина на анализ за заплатата на медицинските специалисти. Единият е на началната основна заплата, а другия е на средната брутна заплата. Към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските сестри и на професионалистите по здравни грижи се движи между 1100 и 1 500 лв. Средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв. за държавните и общинските болници. От следващия месец ще бъде публикувана справка какви са достигнатите основни и средни брутни работни заплати във всяка една от държавните и общинските болници, подчерта Ананиев.

На въпрос колко реално от тези пари отиват за увеличение на заплатите, Ананиев заяви, че това, което достига до него е, че преобладаващата част от парите отива за увеличение на заплатите.

Когато излезе първото постановление на МС за 30 млн. лв., протестите не спираха. Тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да може медицинските сестри да се успокоят, защото ние знаем каква е тяхната роля в лечебния процес. Когато се взима такова решение, винаги се поставя възможност, която позволява бюджета, поясни Ананиев.

С Министерство на финансите преценили, че границата, която могат да си позволят е 50 млн. лв., но записали до 50 млн. лв., защото всяка една дейност има своя обем и цена. По тази причина това, което се прави като анализ и изчисления, показва, че за да стигнем до този таван можем да предоставим 6 млн. лв. Понеже искахме да бъде честни пред българските граждани, отидохме до колегите от НЗОК и поискахме тези ресурси да бъдат осигурени, разясни здравният министър. 

В тази връзка по-рано днес в парламента социалистът Георги Михайлов попита защо парите за заплатит на медсестрите са намалени от 50 милиона на 6 милиона лева.

Левите поискаха между създаване на междупарламентарна комисия, която да намери решение на проблемите в здравния сектор. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини