EП одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европарламента одобриха единодушно кандидатурата на българския кандидат за ЕК Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

Габриел бе изслушана от двете комисии снощи.

Въпреки критиките към името на ресора „Иновации и младеж“ представянето на Габриел бе оценено високо. И двете комисии бяха критични към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

Тя направи силно впечатление и е на 100 процента готова за ролята на еврокомисар по иновациите и младежта. Особено се радвам, че Габриел подчерта силната връзка между образованието, изследванията и иновациите, заяви говорителят от Европейската народна партия в комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Илър.

Очакваме Габриел да претвори думите си дела. Образованието, изследванията, иновациите и културата са ключови за Европа и ние настояваме за конкретни действия според разработения дневен ред. Това се казва в Туитър-акаунта на групата на социалистите и демократите в ЕП.

Очаква се въпроси да възникнат с ресора на гръцкия кандидат за ЕК Маргаритис Схинас – „Защита на европейския начин на живот“, както и да се види новото предложение на Румъния за еврокомисар по транспорта, след като правната комисия отхвърли Рована Плумб заради конфликт на интереси.

Снощи се разбра, че Унгария вече е предложила нов кандидат за „Съседство и разширяване“ – Оливер Вархей, след като Ласло Трочани бе отхвърлен също за конфликт на интереси. 

На основата на препоръките на комисията, на 17 октомври Председателският съвет ще вземе решение дали ЕП е получил достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушванията на всички комсари за приключил. Ако случаят е такъв, пленарната зала ще проведе гласуване относно цялостния състав на Европейската комисия на 23 октомври в Страсбург.

Източник: http://bnr.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еп
    ЕП
    2 0
    16:55, 1 окт 2019
    Умее правилно да пласира дупките си.
Последни новини