Първите три дни от болничните трябва да се плащат, категоричен омбудсманът

Oтказът от изплащане на първите три дни от болничните би засегнало конституционните права на гражданите. Това заяви пред БНТ омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева.

Според нея не трябва да се стига до там да не се плащат първите три дни от болничните.

"По този начин се засягат техни конституционни права. Работниците и служителите плащат своите осигуровки, внасят ги в НОИ, а накрая се оказва, че тогава, когато са осигурени за различни социални рискове, те на практика не могат да получат обезщетението, което замества загубените работни дни", обясни тя.

Ковачева подчерта, че не вижда по какъв начин неплащането на болничните ще ограничи издаването на фалшиви болнични. Тя допълни, че в първите дни от болничните по принцип има нужда от най-голяма подкрепа за болните.

"Когато има фалшиви болнични всички са ощетени - държавата, самите работещи и работодатели. За това трябва да се търси решение, но то не бива да е за сметка на правата на хората, които работят, защото те наистина заслужават да бъдат обезщетени",изтъкна още тя.

По темата със съкратеното съдебно производство омбудсманът заяви, че за нея най-добрият вариант е то да се премахне за много ограничен кръг престъпления.

"Става въпрос за умишлените убийства, които шокират със своята жестокост, извършени са по особено мъчителен за жертвата начин и се наказват с най-тежките наказания, каквито са доживотен затвор без право на замяна и доживотен затвор", обясни омбудсманът.

Ковачева призова дебата да не се политизира и да не се прибързва.

Според нея съкратеното съдебно следствие е полезен институт и то не бива да се премахва изцяло в никакъв случай, тъй като по думите й сме щели да се върнем към ситуацията, в която бавното правосъдие е доминиращо.

За условното предсрочно освобождаване Ковачева посочи, че в подобна ситуация трябва да се преценява освен дали се е поправил извършителят, дали е бил и достатъчно наказан.

"Все пак е важно да напомним, че трябва да се пази авторитетът и независимостта на съда, защото това е най-важната гаранция за справедливост", допълни тя.

Доктор Ковачева отбеляза още, че в институцията на омбудсмана продължава да получават много оплаквания от "Топлофикация - София".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ос
    осигурен
    0 0
    16:53, 1 окт 2019
    НЗОК досега не е ли заплащала болничните ?
  • 2
    Ра
    Работодател
    3 -1
    23:24, 1 окт 2019
    Един въпрос , защо работодателя трябва да плаща първите три дена , при положение, че превежда всички осигурителни суми за целия месец. Да си ги плаща държавата.
Последни новини