Важни срокове за местни избори 2019г

След като на 26 септември - ЦИК утвърди образеца на бюлетините днес, 27 септември - стартира предизборната кампания.


До 30 септември - общинските избирателни комисии назначават секционните избирателни комисии след консултации между партиите, а 12 октомври - краен срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Избирателите с трайни увреждания могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия.

Какво означава принципа на уседналост за български граждани и може ли да гласува в изборите за общински съветници и за кметове в съответната община избирател, който има само настоящ адрес преди 26 април 2019 г. в същата община? 

Определение на ЦИК кой има право да гласува: Право да гласуват в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. имат български граждани, които отговарят на изискванията на чл. 396, ал. 1 ИК.

„Живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място“ е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България и поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община или кметство- не по-късно от 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите (26 април 2019 г.).

Ако избирателят има адресна регистрация само по настоящ адрес в съответната община или кметство преди 26 април 2019 г., ще може да гласува за общински съветници и за кметове в тази община или кметство, ако подаде заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната общинска/районна администрация или кметство не по-късно от 12 октомври 2019 г. Избирателят може да подаде електронно заявление със същото съдържание през интернет страницата на съответната общинска/районна администрация или кметство.


16 октомври - кметовете на общините обявяват на видно и достъпно място и на интернет страницата на съответната община списъци на заличените лица;

19 октомври - всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник;

25 октомври - край на предизборната кампания;

27 октомври - изборният ден започва в 7 и завършва в 20 часа; правото на глас се упражнява само с хартиена бюлетина.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини