Над 600 млн. лв. дължи ТЕЦ "Марица-изток" 2 на БЕХ

Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че по тази причина се иска увеличение на капитала. По нейни думи така би постъпил всеки частен инвеститор в условията на пазарна икономика.

Според Петкова е постигнат добър напредък и до края на октомври може да се постигне решение на този въпрос.

Централата работи много добре, тя е в много добро техническо състояние, но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултат на ТЕЦ "Марица-изток" 2, а и на всяка една централа, която произвежда електрическа енергия от въглища, обясни енергийният министър. Тя посочи, че в целия регион цената на енергията се увеличава именно заради покачването на цените на емисиите в глобален мащаб.

Петкова е категорична, че въглищните централи заемат важно място в електроенергийната система на страната, тъй като над 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях. През зимата пък те произвеждали дори 60%.

Министърът обясни, че наетият от БЕХ международен консултант работи по анализ на адекватността на системата, на базата на който страната ни ще представи пред ЕК механизма за капацитет, предназначен да гарантира сигурността на доставките и ликвидността на пазара на електрическа енергия в целия регион.

Анализите на нашия икономически консултант показват, че ТЕЦ "Марица-изток" 3 и "КонтурГлобал" към настоящия момент е възстановил напълно първоначалната инвестиция със съответната норма на възвръщаемост, посочи Петкова. Тя изрази надежда, че в разговори с "КонтурГлобал" ще се постигне удовлетворително решение и за двете страни.

"КонтурГлобал" е важна централа. Разчитаме и сме сигурни, че тя ще продължи да работи и ще работи при условията на пазара, както всички останали участници в него, заяви енергийният министър.

Предстои Петкова да се срещне с ръководствата на централите от комплекса "Марица-изток" и синдикатите, за да бъдат обсъдени мерките за бъдещата работа на ТЕЦ-овете.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Jo
    John
    0 0
    13:01, 27 сеп 2019
    частния инвеститор ще постъпи като Томас Кук - ще обяви фалит!
Последни новини