Върховният съд на Испания одобри ексхумацията на останките на Франко

Върховният съд на Испания взе решение по един от най-грандиозните съдебни процеси в последно време, като одобри ексхумацията и повторното погребение на останките на Франсиско Франко.

Социалистическото правителство на страната, ръководено от Педро Санчес, се нуждае от това решение, за да прехвърли останките от държавния мавзолей на по-подходящо място, а именно гробището Ел Пардо.

Семейство Франко се противопостави на ексхумацията и дори подаде насрещен иск в съда. Единственият вариант за повторно погребение, с който роднините на Франко се съгласиха, е фамилна гробница в катедралата Алмудена в централния Мадрид. Испанското правителство обаче се отказа от идеята, позовавайки се на опасения за сигурността.

Останките му лежат в огромен мавзолей близо до Мадрид, в Долината на падналите, заедно с останките на десетки хиляди, загинали по време на Гражданската война. Мнозина смятат този паметник за паметник на триумфа на фашизма.

Социалистите подчертават, че мемориалът трябва да бъде място за помирение след Гражданската война, а не за поклонение на диктатора. Те казват също, че според закона за историческата памет от 2007 г. в Долината на падналите могат да почиват само останките на хора, загинали по време на испанската гражданска война.

Франко идва на власт в края на гражданската война 1936-1939 г. между фалангистите - силите на Франко, и републиканците. Франко управлява от 1939 г. до смъртта си през 1975 г. След смъртта му монархията е възстановена в страната.

Въпросът за погребението на останките на Франко раздели Испания на два лагера на фона на подготовката на страната за общите избори, насрочени за 10 ноември, отбелязва BBC.

Призракът на Франко все още витае над Испания
След смъртта на Франко, испанските политически сили се споразумяват всичко, което се случва при Франко, да остане в миналото.

Новата конституция на Испания, приета на 27 декември 1978 г., обявява демократичните свободи и утвърждава принципа на разделение на властите.

През 1977 г. е приет закон за амнистия, който забранява наказателни разследвания по дела, свързани с периода на Франко.

Паметниците на Франко са премахнати от улиците на испанските градове, много улици са преименувани.

През 2007 г. е приет закон за историческата памет, който признава жертвите на гражданската война от двете страни и гарантира помощ на оцелелите жертви на диктатурата на Франко и техните семейства.

Повече от 100 хиляди жертви на гражданската война и последвалите репресии все още се смятат за изчезнали.

Кой е Франко?
Франсиско Франко става най-младият генерал в историята на Испания през 1926 г. , когато е на 33 години. След победата на левия "Народен фронт" на изборите през 1936 г. Франко и неговите сътрудници организират преврат, довел до избухването на гражданска война в страната.

През 1939 г. Франко печели гражданската война с помощта на нацистка Германия и фашистка Италия и се провъзгласява за държавен глава - Каудило на Испания.

Франко остава на власт няколко десетилетия, до смъртта си през 1975 г., след което Испания става парламентарна монархия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини