Българският мед е третият най - евтин в ЕС

70 пчелари от Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти, домакин на който бе Варна.

Това съобщи Областният информационен център - Варна.

Тридневният форум се проведе по проекта "Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и свързаните с него сектори в Черноморския басейн" - ITM BEE-BSB. Той се финансира от програма "Черно море" 2014-2020 г. Партньори по проекта са организации от петте страни от Черноморския басейн. Водеща е Асоциацията Технопол на Галац, а от българска страна по него работи Агенцията за икономическо развитие в морската столица, съобщиха от Областния информационен център-Варна. Целта е с европейските средства да се подпомогне развитието на сектора, а пчеларите да създадат контакти и да обменят практически опит.Румъния произвежда над 20 хил. тона мед годишно, заяви по време на срещата Лауренти Драсовеан от Асоциацията Технопол на Галац. Пчелните продукти от рапица, които се добиват от Браила, са изключително ценни, тъй като имат приложение в медицината. Те са известни с благотворните си свойства при онкологични заболявания, отбеляза той. Като голям проблем в сектора румънците откроиха третирането на рапицата с химикали, което води до измиране на пчелите.

Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай с годишен добив от над 114 хил. тона, увериха от Института в Орду. В страната има пет вида пчели и 8 милиона кошера. Поради изключително богатата флора се добиват различни видове мед в зависимост от региона, от който се събира нектар. Сред най-популярните са мед от цветовете на кестен, лешник, червена детелина, рози, липа, мента, коприва, орех. Институтът работи по европроект на стойност 10 млн. евро, който финансира лабораторните изследвания на продукцията на пчеларите и сертифицирането на меда, за да се гарантира неговото качество, добавиха от ОИЦ-Варна. Прилага се и подвижното пчеларство, като пчелините се разполагат в съседни региони с цел повишаване на добива.Общият износ на мед на Молдова е 4,5 хил. тона. Едва 1% от продукта се произвежда от фермери, останалите 90 на сто се добиват в домашни пчелини. Докато преди години Европейският съюз е налагал забрани за внос отМолдова заради антибиотици в меда, в момента страната изнася висококачествена продукция, отговаряща на всички изисквания. Законодателно се работи в посока повишаване качеството и количеството на пчелните продукти, стимулиране на производителите.

В Украйна има 4 милиона кошера и над 400 хиляди производители. Страната добива 100 хил. тона мед годишно, отбелязаха от Регионалната търговско-промишлена палата на Миколаив. Голяма част от продукцията е за експорт, най-вече за страните от ЕС, САЩ, Турция, Израел. През 2018 година приходите от износ на мед са 98 млн. долара. Чернобилската авария няма негативно отражение върху сектора. До момента не са открити следи от радиация в пчелните продукти, увериха от бранша в Украйна. Проблем за него са ниските изкупни цени, които отказват много от пчеларите да се занимават с този бизнес.

България заема седмо място в Европейския съюз по производство на мед с 11,8 хил. тона за 2018 година. Преди страната ни се нареждат Румъния, Германия, Унгария, Полша, Франция и Гърция. Цената на едро на 1 кг. мед у нас през миналата година е 2,53 евро при средна за ЕС 3,79 евро. По-евтин мед от страните членки предлагат само Унгария (1,97 евро) и Румъния (1,82 евро).

Сред трудностите, които изпитват родните производители на пчелни продукти, са недостиг на финансиране и на квалифицирана работна ръка, високи разходи, пречки при реализирането на продукцията, тромава бюрокрация, недобре развита преработвателна база.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини