12 °C

Димитровград се включва в Европейската седмица на мобилността

На 20 септември 2019г. община Димитровград се присъединява към седмицата на мобилността с инициативата за ден без автомобили. 

"Европейската седмица на мобилността" ще се проведе в периода 16-22.09.2019г. и тази година е на тема "Безопасно ходене и колоездене" под мотото "Върви с нас".

По този повод в детските градини и училищата в община Димитровград ще има множество инициативи, които имат за цел да привлекат вниманието на подрастващите към темата със алтернативните начини на придвижване. 

Инициативи в детски градини и училища в Община Димитровград

Детска градина „Райна Княгиня”

Тема:“Моят град – красив и безопасен“ – разходка-наблюдение на автогара и ж.п.гара – ПГ -5

Изложба на тема : -„Движа се безопасно“ – ПГ-5

Състезание с тротинетки и велосипеди – ПГ-6

Колективно апликиране на пано – „Моят път до детската градина!“- ПГ-6

Среща – беседа с патрулиращ полицай на площадката по БДП на СОУ „Л.Каравелов“ – ПГ-6, ПГ-5
 

Детска градина „ Слънце”

20.09. - "Движим се безопасно по улицата" - пешеходна разходка –наблюдение на пешеходни пътеки, пътни знаци и светофар – 4 „А” и 4 „Б” групи

19.09. – „Знаем правилата за безопасно движение по пътищата” – ролеви игри – 3 „Б” група

18.09. – „Моят град – красив и безопасен” – изложба на детски рисунки – 3 „А” група

18.09. – Спортни и състезателни игри на двора – 2-ри групи
 

Детска градина № 3

1.На 20.09. в детската градина ще се организират подвижни и музикални игри, свързани с безопасността на пътя.

2.Децата от ПГ ще рисуват на тема „На разходка с мама и татко" и „На разходка с велосипед".

Детска градина № 4

„Радост”

„Движим се безопасно” – наблюдение на светофар и движението на автомобили и пешеходци

„Пролет”

Организиране на изложба от рисунки на тема „На детска градина без колата”


Детска градина „Лилия”

Подвижни игри по групи на двора на детската градина всеки ден от 16.09. до 20.09. от 10.00ч.

- Хайде да играем, за пътя повече да знаем”

- „Светофар”

- „Построй светофар”

- „Колоездене”

- „Автомобили”

- „Пресичам улицата безопасно”

ОУ „Пенчо Славейков“

19.09.2019

1.Велообиколка на град Димитровград. В нея ще се включат ученици от училището. Целите на мероприятието са:

- ученицитe да се запознаят с правилата за движение по пътищата с велосипеди;

- да се използва велосипедът за предвижване с цел да се осигури по чиста околна среда и по здравословен начин на живот.

2.Ще се отправи апел към учителите в училище да не използват своите автомобили в този ден.

ПЕГ "Д-р Иван Богоров"

Във връзка с Европейската седмица на мобилността от 16.09. до 20.09.2019г., ПЕГ "Д-р Иван Богоров" ще отправят призив към училищната общност да използват своите велосипеди или да идват на училище/на работа пеша. За отправяне на призива ще използват сайта и фейсбук страница на училището. 

ОУ "Ал. Константинов"

1. Състезание по майсторско управление на велосипед в двора на училището на 20.09.2019г. от 10.00ч.

2. Портативни в парка - клуб на младите радиолюбители  LZ1KAK


СУ "Любен Каравелов“

Училищната комисия по БДП определи 20.09.2019 г./ петък / като „Ден без използване на автомобилен транспорт“, което съвпада с решението на Община Димитровград. На този ден педагогическия и непедагогическия персонал на училището ще се придвижва пеша до работното място или ще се осъществи споделено пътуване при невъзможност от придвижване пеша. / Този ден беше предварително заложен в Плана за работа на УК по БДП/. Апел ще бъде отправен и към родителите да водят по възможност по-често децата си пеша на училище.

На първите родителски срещи ще се проведе беседа по темата и ще се наблегне на безопасността на движение по пътищата, безопасното ходене и колоездене.

В седмицата 16 - 22 септември малките първокласници ще бъдат обучени да пресичат правилно пешеходните пътеки пред училището и ще се упражняват на площадката по БДП в двора.

На родителите и учениците ще бъде представена брошура „До училище или до детската градина…пеша“ със седем препоръки: 1. Време, прекарано с малчугана; 2. Ходенето е чудесно упражнение; 3.Полезно е и за околната среда; 4.Споделяте, разговаряте, смеете се; 5. Възможност да научите пътните знаци; 6. Избягвате стреса; 7.Спестявате време.

На всички родители и ученици в училище ще бъдат прочетени инструктажи, на които те ще се разпишат, че са запознати с БДП.

ОУ „Васил Левски”, с. Ябълково

Инициативи в седмицата от 16.09. до 20.09. 2019г

1.Беседа на тема „Как да се движим безопасно с велосипед“ .

2.Изработване на пътни знаци с учениците от начален етап.

3.Практическо занятие в училищния двор по безопасно управление на велосипед.

4.Провеждане на игра „Знам и мога да пресичам безопасно“.

5.Рисунки на асфалт „До училище пеша“.
 

ОУ „Васил Левски”, гр. Димитровград

1. Дискусия на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност”.

2. Родителска среща на 26.09.2019г., на която на родителите ще бъдат раздадени брошури, изработени от децата с призиви за по-малко използването на автомобилите в ежедневието.

3. Екипа на училището ще се присъедини на 20.09. към инициативата на общината „Ден без автомобили”.


ОУ „Димитър Н. Матевски“, гр. Меричлери

На 20.09.2019г. – петък, обявен за „Ден без автомобили” в ОУ „Димитър Н. Матевски“ ще се проведе щафетно ходене „Ходя и пресичам за Отличен“.

ОУ "Христо Смирненски", с. Радиево

Презентация в часа на класа на тема”Устойчива мобилност”

Открит урок на тема „Безопасно движение при начините на придвижване”

Конкурс за рисунка на тема „В моя роден край с колело”

Дискусия в часа на класа на тема „Безопасния път до училище”

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини