15 °C

Астрономите следят втория междузвезден гост в Слънчевата система

В Слънчевата система има над 6300 известни комети. Има милиони астероиди. И от всички тези обекти, само за един се знае, че идва от другаде - Умуамуа, червен астероид с форма на пура. Сега учените са развълнувани от ново откритие, едва от миналата седмица. Комета на име C / 2019 Q4 (Борисов), открита на 30 август от кримския астроном любител Генадий Борисов, има траектория и скорост, които предполагат, че обектът е възникнал извън Слънчевата система.

Телескопите се насочват към мястото на кометата, за да се опитат да извлекат възможно най-много информация. В края на миналата седмица бе получена и първата пълноцветна снимка, показваща характерното газово изпускане, когато ледено кометно тяло се приближава към Слънцето.

И сега излизат първите изследвания. Два отделни екипа са анализирали кометата досега: един, който гледа цвета на обекта, и друг - неговия спектър, за да видят дали могат да научат повече за състава на странното тяло. Работата им тепърва предстои да бъде прегледана от научната общност.

Кометите и астероидите са два различни типа космически обекти. Астероидите са големи парчета скала и метал. Кометите са изградени от лед и скала; когато пътуват близо до Слънцето, топлината произвежда облак от пари и прах около кометата, който също така се отдалечава от източника на топлина, създавайки прословутата опашка на кометата.

В това отношение Умуамуа е отново изключение, което показваше характеристики както на комета, така и на астероид; или, вероятно, нито на едно от тях. Все още е няма окончателен отговор, отбелязва Scence Alert.

Знаем какво представляват кометите в Слънчевата система, дори знаем малко за екзокомети, орбитиращи около извънземни звезди. Например, комети са открити около звездата Бета Пикорис. Докато кометата преминава между нас и звездата, качеството на светлината на звездата се променя според химията на кометата. Тези екзокомети много приличат на нашите комети.

Но междузвездната комета би била източник за данни, който бихме могли да проучим отблизо - да видим колко е подобна или различна на нашите комети, може да ни разкаже повече за самата Слънчева система.

Ако кометата е подобна, това показва, че други планетарни системи могат да бъдат направени от същите неща като нашата, но наистина различен състав и поведение може да ни укажат други модели на планетарната система.

Според двете изследвания до момента, C / 2019 Q4 (Борисов) изглежда много като нашите комети в Слънчевата система. Първото изследване е ръководено от Пьотр Гузик и Михал Драгус от Ягелонския университет в Полша и публикувано в arXiv; другото е ръководено от астронома Юлия де Леон от Института за астрофистика на Канариите и е публикувано на сайта на Института.

Гузик и колегите му базират заключенията си на оптичните данни от телескопа Уилям Хершел и телескопа Gemini North. Те анализират червената и зелената величина и установяват, че цветът на кометата - много зелен и не много червен, по същество е същият като кометите с голям период в Слънчевата система, които възникват в облака на Оорт.

Де Леон и колегите ѝ изследвали кометата, използвайки Gran Telescopio Canarias, като получили три видими спектъра на кометата, използвайки инструмента OSIRIS, за да анализират нейния химичен състав. Те също показват, че кометата е  подобна на кометите от периферията на Слънчева система, спектрално "е приблизително в средата на [...] наблюдаваните за комерните ядра и астероидите в кометните орбити“.

"Това предполага, че кометите, образувани в други звезди, могат да имат сходен състав с тези, образувани в Слънчевата система и по този начин, вероятно, са били произведени от подобни процеси."

Има няколко неща, които тепърва ще установяват астрономите. Не се знае точно колко е голям обектът. Изображенията на кометите са размити поради изпускането на газове, което затруднява измерването на действителната скала вътре.

Наблюденията досега предполагат, че диаметърът е някъде между 2 и 16 километра. Това е много повече от 170-те метра на Умуамуа.

Произходът на кометата също предстои да бъде установен. Това вероятно ще отнеме месеци наблюдения, през които учените внимателно ще отбелязват пътя на обекта през небето, за да бъде установена неговата траектория.

За разлика от Умуамуа, който обаче беше открит едва когато излизаше от Слънчевата система, C / 2019 Q4 (Борисов) все още се насочва навътре. Обектът, според астрономите, ще достигне перихелий - най-близкия му подход до Слънцето, около 8 декември 2019 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
18 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
18 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
18 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
18 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
18 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
18 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
18 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
18 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
18 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
18 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
18 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
18 ное 2019
Последни новини