Йовковци лауреати от Световния шампионат по фолклор

Детската фолклорна вокална група от СУ „Йордан Йовков“,  с ръководител Гинка Матева, се завърна като лауреат от IX Световен шампионат по фолклор 2019. .Шампионатът се проведе от 22 август до 01 септември 2019г вСлънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Бургас и Поморие.Групата завоюва сребърен медал и Диплом,с който бе обявена за Откритие на IX WORLD CHAMPIONSHIP.

„Нашите славейчета взеха участие в дефиле „ Парад на нациите“ в гр.Несебър и още докато дефилираха, впечатлиха с носии, излъчване и богат репертоар многобройните туристи,наблюдаващи пъстрия парад. Още тогава направиха своята заявка за медал . А с представянето си в конкурсните програми на сцена „Античен Амфитеатър“- гр. Несебър  и сцена НЧ „Просвета 1888“- гр. Поморие покориха журито с изпълненията на песни от Беломорска Тракия под съпровода на гъдуларя Веселин Дойчев.“-сподели ръководителят на групата,  госпожа Матева.  Талантливите Йовковцибяха оценявани от авторитетно международно жури и мериха сили с ансамбли от Босна и Херцеговина, Китай, Република Кипър, Румъния, Република Корея, Латвия, Русия, Иран и България. Освен, че представиха достойно училище „Йордан Йовков“  и  град Кърджали,певците ни се сдобиха с нови приятели от България и  различни страни. Изпълненията им се превърнаха в мост на приятелството, водещ към бъдещето и съединяващ миналото и настоящето.Групата получи покана за участие  в международен фестивал в Испания догодина.

„От сърце благодаря на талантливите ми ученици и на всички, които ни подкрепят морално и материално, за да можем да участваме на подобни събития. Пожелавам им здраве, радости и много бъдещи успехи в спасяването на света с красотата на българския фолклор!“ – пожела ръководителката на групата.

Клуб Журналист

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини