Председател на СИК ще получи 160 лв. на местните изборите

Възнаграждението на председател на секционна избирателна комисия може да стигне на първи тур на предстоящите местни избори до 160 лева, като в това число влизат и сумите за обучение и предаване на документите към Общинската избирателна комисия. Разпределението поясни на брифинг днес говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Възнагражденията са приети с решение на ЦИК. На първи тур за председател на СИК сумата е 100 лева. Възнаграждението за заместник-председател и секретар ще е по 90 лв., за член -80 лева. Към тях ще се плащат по 10 лв. на всеки, който е участвал в обучение.

Ако председателят, например, е участвал в обучението, а след това се откаже, той няма да получи парите само за това, защото изплащането на сумите ще е след изборите, подчерта Андреев.

Допълнителен финансов стимул има и за онези от членовете, които се включат при предаването на книжата в ОИК. За секция с гласоподаватели до 350 заплащането на член, предаващ документите ще е по 25 лева, за секция с от 350 до 1000 избиратели, ще е по 35 лв, сумата за секциите с над 100 души, повечето от които са в София, допълнителната сума ще е 50 лева.

При провеждане на втори тур основното заплащане ще е по-ниско. За председател-65 лв., за заместник и секретар по 60 лв., членовете на СИК ще вземат по 55 лева.

„Целта е да се участва от една страна в обучението, за да не се допускат грешки при провеждането на изборите, освен това актуализираните суми са добър стимул да няма подмени на членове на СИК в последния момент. ЦИК смята, че тези суми ще стимулират членовете на СИК да участват максимално активно в целия процес. Те са и достойно заплащане на труда който полагат в изборния ден и деня след изборите“, посочи Александър Андреев. Той подчерта, че актуализираното заплащане както на СИК, така и на ОИК, е едно от основните пера, които увеличават план- сметката на бюджета за провеждането на тазгодишните местни изборите.

Вчера Правителството отпусна рекордните 71 млн.лева за провеждането на изборите през октомври.

От 2-ри до 11 септември партиите и коалициите ще имат възможност да направят регистрациите си за участие в местните избори тази година,съобщи още говорителят на Централната избирателна комисия.

Право да се включат във вота на 27-ми октомври и като кандидати, и като гласоподаватели, ще имат само лица, които са живели не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в даденото населено място, т.е от 26 април. Граждани на други държави -членки ЕС също могат да участва в тези избори и да се кандидатират за общински съветници. Принципът на уседналост е регламентиран с нарочно решение на ЦИК, посочи Андреев.

С изменението на Закона за политическите партии беше изменен и Изборния кодекс по отношение на финансирането на партиите и комисиите, коалициите и местните комитети, припомни Андреев. Вече се допуска финансиране на предизборните кампании от юридически лица, еднорлични търговци и от граждани на държави-членки на ЕС.

В изборите за местни власт секции в чужбина няма да има.

От 10-ти юли до момента ЦИК е приела 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на ОИК.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чл
    Член на СИК
    0 0
    00:33, 30 окт 2019
    С това възнаграждение на членовете на СИК, на следващите избори, си осигурете китайци или най-добре ц*****. От бирхалето-парламата -тва де парламентЪ-алъш крадиша и скарата до урните. Под строй. В София вече има недостиг на членове на СИК Защо ли? Заради ниското заплащане и нечовешкият труд, който се полага. Обучение плюс подготовка на секция 4 часа . В деня на събитието-ставане в 4.00 часа-за тези с личната хигиена. Начало 7.00 часа Приключва в 0.00часа. За членовете на СИк. За тримата удостоени с "честта" замъкни протоколите с два чувала бюлетини, край на работното време -неизвестно.На много места СИК работеха в намален състав, заради дългогодишнотомизерно заплащане и лошата организация. С мизерно количество вода и скапани сандвичи. Ако си вегетарианец или диабетик не можеш да ги ядеш .Така и не се взе решение се дават пари за храна и напитки .72 000 000лв за безумно скъпи картонени бюлетини-поне да бяха от рециклирана хартия, изтощени до припадък членове, една мастилница за печатите на 15секции и наглото поведение на застъпници.Скапани принтери и дежурните социопати. С това заплащане,на следващите избори бюлетините ще ви ги брои Волен Сидеров!😉
Последни новини