Димитровград извън ТОП100 на България на матурата по БЕЛ

Нито едно училище от община Димитровград не попада сред първите 100 гимназии и средни училища в страната.

Класацията е според резултатите от тазгодишните матури по БЕЛ, по данни на МОН. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни.

На 118-та позиция в класацията е ПМГ "Иван Вазов", със среден успех с 4,67, а на 162-ро място - ПЕГ "Д-р Иван Богоров" със среден успех 4,46.  Още по-надолу в класацията са СУ "Любен Каравелов" със среден успех от 3,44, а ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - 3,30.

Само две училища от област Хасково пък са попаднали сред първите 100 гимназии и средни училища в страната. На 76-та позиция в класацията е EГ „Проф. д-р Асен Златаров“ със среден успех с 4,89, на 91 място - ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ с разлика в средния успех 9 стотни.

Средният успех на тазгодишните матури в област Хасково е 3,84. Това е под средното за страната - 4.06, което пък по официални данни е най-слабият среден резултат откак се провеждат матури - от 2008 г. насам.

Най-добър резултат е показала софийската 91.НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ - среден успех 5.64. Очаквано първите позиции в класацията се заемат от столични училища. Като цяло сред най-добрите са предимно областни центрове. Но има и другаде училища, където добре се преподава и учи българският език и литература, като например в Трън, където 9-те зрелостници от СУ „Гео Милев“ имат среден успех 5.00. Или осемте деца от село Припек, които са наредили училището си сред най-добрите със 4.82, между двете елитни хасковски училища в класацията. 

„Подредбата носи условности, доколкото показва успеваемост на изпитите, и не е задължително белег за това, че в училищата се преподава на много високо ниво български език и литература. Трябва да се има предвид също, че все още немалко от учениците ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите“, пише „Дневник“, който публикува класацията СТОТЕ УЧИЛИЩА С НАЙ-ВИСОК РЕЗУЛТАТ НА МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ЗА 2019 г..

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини