Деня на Спасението отбелязаха днес медиците в Кърджали, почетоха загиналите си колеги

Изображение 1 от 6

    Деня на Спасението отбелязаха днес в Кърджали медиците, като отдадоха почит пред паметта на загиналите си колеги. Точно в 12,00 часа линейките на Центъра за спешна медицинска помощ пуснаха сирените, за да привлекат вниманието върху саможертвата на медиците от страната.Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание.

    На 15 август 1963 г.д-р Стефан Черкезов спасява 47 живота. След катастрофа между автобус и камион на пътя Велико Търново-Горна Оряховица рейсът избухва в пламъци. Д-р Черкезов не жали живота си. Умира на следващия ден от получените изгаряния.

      Общо 130 лекари, повечето хирурзи и 15 медицински сестри са загинали при изпълнение на служебния си дълг в страната. На днешния голям християнски празник Успение на Пресвета Богородица ние почитаме тяхната памет и дело. Това заяви на кратка церемония пред Спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски”д-р Стоян Петков, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз. На събитието присъстваха директорът на здравното заведение проф.д-р Тодор Черкезов д.м.,директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали д-р Атанас Митков,  управителят на Хоспис „Добролюбие” Здравко Карамитев, лекари, медицински сестри.

       Събитието съвпадна по време с отбелязването на Деня на Спасението във Велико Търново. Там в болницата, носеща името на д-р Стефан Черкезов по традиция се провежда честване. От 2005 г.по инициатива на Българският лекарски съюз денят се отбелязва в цялата страна. От 2012 г.той е утвърден в календара като  празник на медиците с решение на Министерски съвет.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      до агенцията по лекарствата и комисията за защита на потребителите.
      уважаеми господа проверете в аптеките за отделни лекарства които изчезват от всички вериги и след кратко време се появяват с двойно 100 % по високи цени. кое го налага. Мога да ви дам примери с 10 тина видове ликарства. Ще започна с Ксилофарм за възрастни.Беше 2 лева стана 2.5 и изчезна за 1 месец появи се отново на цена 5 лева.стига на ден по едно лекарство
    Последни новини