НАСА измери отблизо ударна вълна от Слънцето

Гигантските междупланетни ударни вълни се отразяват многократно из нашата Слънчева система, тези произхождащи от Слънцето и изблиците на заредени частици или слънчеви ветрове вълни в потоците космическа енергия. Но измерването на такава шокова вълна в детайли изисква някои много фино настроени инструменти. Сега учените за първи път регистрираха такова събитие.

Тези ударни вълни са изградени от частици, предаващи енергия чрез електромагнитни вълни, а не отскачащи директно една в друга. 

Разбирането на това как се случват тези ударни вълни в близост до Земята, може да се окаже полезно в по-голям мащаб, тъй като тези видове ударни вълни също се излъчват от неща като свръхнови и дори черни дупки.

Слънчевият ветър, който пораждат междупланетни ударни вълни, е два вида - бърз и бавен. Както вероятно се досещате, една от ключовите разлики между тях е скоростта, с която пътуват. Когато бърз поток изпреварва бавен поток, се създава вълна, предизвикваща пулсации, които се разпространяват в Слънчевата система.

Благодарение на сателитите Magnetospheric MultiScale (MMS) на НАСА, учените вече успяха да регистрират ударна вълна, докато тя се разпространява в космоса. Тъй като четирите спътника, които съставляват MMS, са само на около 20 километра един от друг, тя са достатъчно близо, за да открият междупланетни ударни вълни, които преминават само за половин секунда.

"Космическият кораб [MMS] получи безпрецедентни многоточкови измервания на частици и полета с висока разделителна способност на междупланетно шоково събитие", пишат изследователите в своя документ.

Инструментите за бързо изследване на плазмата на борда на MMS предоставят всички важни показания. Това е набор от устройства, които могат да измерват йони и електрони в космоса до шест пъти в секунда.

При събитието сега са засечени две струпвания на йони - първо от самата вълна на слънчевия вятър и после други, изтласкани при преминаването на вълната.

Екипът казва, че това помага да се обясни как се предават енергията и ускорението, докато тези ударни вълни пътуват.

Повече измервания на ударната вълна трябва да са във възможностите на MMS, казва екипът, който стои зад най-новото изследване - не само силни междупланетни ударни вълни, но и по-слаби и по-редки такива, за които учените знаят по-малко.

MMS вече е отговорен за анализа как се разпръсква енергията, когато слънчевите бури нанасят удар на земната атмосфера, и за регистрирането на други ключови промени в нашата магнитосфера.

В крайна сметка тези междупланетни ударни вълни допринасят за космическото време, което може да има драматично въздействие върху нашата собствена планета. Ето защо учените толкова искат да научат повече за тях, не само за да правят нови открития, но и да прецизират съществуващите хипотези. С показанията от MMS те вече имат първия поглед отблизо.

Изследването е публикувано в Journal of Geophysical Research.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини