Горещата вълна на Балканите надхвърли 40 градуса

Горещата вълна достигна днес връхната си точка в страните от Западните Балкани, градове като Подгорица и Тирана опустяха напълно, животните в Скопската зоологическа градина се разхлаждаха със сладолед, дини и вода, плажовете на хърватското и черногорското крайбрежие са препълнени, а лекарите съветват хората да не излизат от 11 до 17 часа, предаде Танюг.

В много хърватски градове е обявен червен код, след като температурите на места надхвърлиха 40 градуса при абсолютно безветрие.

В Босна и Херцеговина е обявен оранжев код, а температурите също наближават 40 градуса. Най-горещо е в Мостар, където кодът е червен.

Подобно е положението и в Северна Македония. В Скопие е измерена температура 40 градуса, което накара служителите в зоопарка да измислят начини да разхладят животните. На маймуните беше раздадено голямо количество плодов сладолед, носорозите получиха охладени дини, а слоновете, които се разхлаждат сами с пясъчни бани, бяха напръскани допълнително с вода.

Изключително високите температури, също 40 градуса, буквално опразниха улиците на черногорската столица Подгорица, а лекарите имаха много работа със слънчасали пациенти.

Горещата вълна заля и Албания, където най-високата температура беше 41,6 градуса. Улиците на Тирана също са празни, а много от жителите й се отправиха към плажовете. Това не е най-топлото лято в Албания досега. По-горещо е било през 2015 г., когато най-високите дневни температури са били 43 градуса.

Опасни горещини прогнозират и за днешния ден метеоролозите от НИМХ. Те са предпоставка и за възникване от пожари, най-вече в Югозападна, Югоизточна и централна Северна България.

Жълт предупредителен код за потенциално опасно време заради очаквани максимални температури над 35 градуса обявен в почти цялата страна. В област Благоевград кодът е оранжев. Там се очаква температурите да надхвърлят 38 градуса на сянка.

Само четири области няма да бъдат засегнати от горещата вълна - Добрич, Варна, Бургас и Смолян.

По морето очакваната максимална температура ще е между 27 и 30 градуса, а температурата на морската вода ще е 26-27 градуса.

Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по високите и открити части до умерен източен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра - около 21°.

39 градуса е температурата, измерена вчера в метеорологичната станция към НИМХ в Сандански. В област Благоевград е обявен оранжев код за опасно горещо време, предаде БНР.

Шестима пациенти с топлинен колапс и хипертонични кризи са потърсили помощ във филиалите на спешна помощ в Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

17 лекарски екипа и линейки са в постоянна готовност да реагират при спешни повиквания.

От областната инспекция по труда извършват засилени проверки на рисковите работни места на открито, най- вече по строителните обекти, откритите заведения и шивашките предприятия. Следи се дали работодателите са осигурили предпазни средства за работа при високи температури, прохладни помещения, повече и по-дълги почивки, както и течности за работниците.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ заявиха, че няма да въвеждат забрана за движение на тежкотоварните камиони, въпреки, че температурата на асфалта е над 70 градуса.

Според метеоролозите температурите ще паднат в края на тази седмица, очакват се и гръмотевични бури на целия Балкански полуостров.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини