Настъпи Курбан Байрама, хиляди се стекоха в джамиите на региона

    Празнична молитва бе отслужена в над 300 джамии и месчиди в областта. Богомолци кланяха байрамски намаз в 250 джамии и 157 месчиди , които са под надзора на Районно мюфтийство Кърджали.

      В храмовете се стекоха както богомолци от региона,така и завърнали се от Турция изселници и гурбетчии от Западна Европа.

    Турското правителство даде деветдневна ваканция за отпразнуване на Курбан Байрама и мнозина нашенци се възползваха от това,за да се завърнат по родните места и видят своите роднини.Отпуск си взеха и стотици гурбетчии от Западна Европа.Те съчетават почивка и празник сред близките си в Кърджалийско.

    В момента група от региона ,водена от районният мюфтия Бейхан Мехмед е на поклонение –хадж в Мека.

    Курбан байрамът (на турски: Kurban Bayramı; на арабски: عيد الأضحى, произнася се като „Айд ал-Адха“, „Ейд ал-Адха“ или „Ид ал-Адха“) е празникът на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.Това е най-таченият мюсюлмански празник.

    Самото поклонение в Мека продължава около седмица,а празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани ,като се колят овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини