20 °C

Британски изтребители прихванали руски

Изтребители на Кралските военновъздушни сили на Великобритания са били вдигани два пъти в четвъртък, за да наблюдават руски самолети, приближаващи се до въздушното пространство на Обединеното кралство, заяви британското министерство на отбраната.

"Изтребител "Тайфун" е излетял от базата Лосимут, а друг самолет Voyager от Брайз Нортън, за да наблюдава два руски Ту-95, приближаващи се към въздушното пространство на Обединеното кралство. Междувременно изтребители "Тайфун" от балтийската мисия на НАТО също са излетели от авиобаза Амари, за да прихванат руски бомбардировач Ту-142 и два изтребителя Су-30 Flanker, летящи близо до въздушното пространство на Естония", се казва в съобщение на министерството, предава БГНЕС.

Според изявлението, изтребителите са излетели от база в Обединеното кралство, ескортирали руския самолет и са се уверили, че той не е преминал във въздушното пространство на страната. Министерството отбелязва, че операцията по прихващане и наблюдение се провежда в международното въздушно пространство в съответствие със стандартите за безопасност.

Що се отнася до самолетите "Тайфун", разположени в Естония, те прихванали руския бомбардировач, който се движел близо до естонското въздушно пространство. Докато руският самолет се придвижвал близо до въздушното пространство на НАТО, придружаващата мисия била продължена от финландски и шведски самолети. Впоследствие обаче самолетите на Обединеното кралство били помолени да прихванат отново руския бомбардировач, който по това време бил придружаван от два руски самолета Су-30 Flanker. 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини