ДПС почете паметта на Нури Адалъ

За поредна година представители на ДПС от 7-те общини на областта, водени от зам.-председателя на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, почетоха паметта на  видния общественик и борец за демокрация, права и свободи Нури Адалъ. Бяха положени венци и цветя на гроба му, който се намира в родното му село Островец, община Кирково. На ритуала присъстваха членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, бившият евродепутат Неджми Али, депутатът в 43-то Народно събрание Салиха Емин. Тук бяха още Халил Расим, председател на фондация „Политически репресирани“ в област Кърджали, кметове на общини от областта, председатели на Общински съвети, общински съветници, кметове на населени места. Специално за поклонението от Швеция пристигнаха близките на Нури Адалъ – Гюнер Мерт и Джесур Мерт.
Членът на Областния съвет на Младежко ДПС в Кърджали Хюсеин Мехмедали разказа накратко биографията на Нури Адалъ. Бившият главен мюфтия на мюсюлманите у нас Фикри Сали отслужи молитва за душата на покойника.
Организатор на възпоменанието бе Общинският съвет на ДПС в Кирково.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най-ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела“, заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
През 1989 година е принудително екстрадиран от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч“ в Бурса. Почина през 2004 година. Централният градски парк в Момчилград носи неговото име.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини