Гърция забрани вноса на свинско месо от България

Гърция забрани вноса на свинско месо от България. По граничните пунктове са въведени строги проверки, информира БНР. Повод за тези мерки са увеличаващия се брой огнища на африканска чума по свинете на територията на нашата страна.

Властите контролират и цялата линия в пограничните райони с България. Гръцката агенция по безопасност на храните и ветеринарните власти предприеха превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Всички собственици на свинеферми са информирани и задължени да вземат превантивни мерки. Екипи на специалисти са в постоянен контакт с фермерите и извършват изследвания на свинете.

Проверяват също за сертификати свинете в кланиците

Агенцията по безопасност на храните в Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

От аграрното министерство в Атина заявиха, че няма регистриран случай в Гърция. Според ветеринари въпрос на време е вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.

Премиерът Кириакос Мицотакис се информира лично за прилагане на мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете

На 31 юли в страната ни бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма - в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета  - за първи път в областите Пловдив и Разград.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини