Превъзхождаме Турция по доста показатели за завода на "Фолксваген", смята Караниколов

България превъзхожда Турция по редица показатели в състезанието за привличане на нов завод на "Фолксваген", каза днес по Bulgaria on Air министърът на икономиката Емил Караниколов. "Превъзхождаме Турция с членството ни в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка и локациите, които предлагаме", поясни той.

Предимствата на Турция са в по-големия автомобилен пазар, опитът в автомобилостроенето и фактът, че администрацията може да закупи голям брой коли от "Фолксваген".

Министърът повтори, че България продължава да е в състезанието за строежа на завода. Караниколов обясни, че инвестицията на германския концерн ще е за 1.4 млрд. евро и ще бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места. Министърът припомни, че окончателното решение къде ще бъде построен заводът ще бъде взето през септември. За момента Турция е избрана за предпочитана страна, с която да се водят преговори.

Първата информация, че "Фолксваген" планира изграждане на нов завод за производство на коли "Шкода" извън Чехия и сред потенциалните места са страни на изток като България, се появи във вестник "Ханделсблат" през ноември миналата година. Впоследствие се разбра, че в него ще се правят коли от няколко марки на концерна.

Като потенциални места за завода се споменават площадката на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" и терени в индустриална зона "Раковски" край Пловдив. В България вече има над 230 фирми, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, а за тях работят над 60 хиляди души.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    In
    invest
    9 0
    11:54, 2 авг 2019
    Превъзхождаме Турция най-вече с тоталната корупция.
    • Оп
      Оптимист
      0 0
      16:27, 5 авг 2019
      И така да е, пак си е предимство. :) Нека се облажат управниците, те и без това си крадат, а така поне ще има работа за доста хора.
Последни новини