ДПС притеснени, че хората ще си укрият прасетата

Мерките на властите са закъснели. Това заяви депутатът от ДПС Бюрхан Абазов пред NOVA за чумата по свинете.

Започнаха да налучкват някои от мерките, изтъкна той. По думите му няма физическа охрана около зоните със заразени животни в селата.

Той прогнозира, че хората ще се опитат да си спасят прасетата, пренасяйки ги в други села. Нашите власти не могат да парират първичното огнище, смята Абазов. В момента не трябва да се търси отговорност, а на по-късен етап.

Трябва да направим всичко възможно да не допуснем заразата да премине в Южна България, посочи депутатът. Според него обаче не се правят нужните мерки в тази посока.

Държавните институции не сработиха в критична ситуация, категоричен е депутатът от ДПС.

Партията му е притеснена от екологичните последици от загробването на убитите прасета.

Вчера от БАБХ съобщиха, че всички прасета във видинския квартал "Нов път" са рискови. 

На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22. Регистрирани са 20 случая при дива свиня.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положние - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Св
    Свинчо
    6 -3
    10:09, 30 юли 2019
    Палячовци! Има свръхпроизводство на свинско в Западна Европа и Полша! Тук сериозна част от хората си купуват домашно свинско, и целта е тази част да си купува вносно, тъпкано с хормони и безвкусно свинско от горепосочените страни! Нашият управник явно пак е поел ангажименти!
  • 2
    Си
    Синодален старец
    4 0
    14:09, 30 юли 2019
    ДПС хич не им пука за прасетата тяхната религия не позволява ядене на свенско но след свинската чума ще дойде и овчата чума и какво ще ядът тогава мюсюлманите не знам вероятно пилешко месо или заешко
  • 3
    Th
    The
    2 0
    15:56, 30 юли 2019
    Ако народа се стегне малко и гласува като хората тия ще видят 10 процента през крив макарони. Ама прост народ такъв късмет
Последни новини