Разработиха първия течен магнит, който ще позволи създаването на течни роботи

Изследователи разкриха първия течен магнит, който запазва магнитните си свойства дори при промяна на формата – атрактивна възможност за създаване на течни роботи.

Течността съдържа наночастици метал, плуващи в разтвор – които обикновено биха се държали като магнит в присъствието на магнитно поле.

Но с помощта на специална маслено-полимерна смес, екипът успял да събере частиците толкова близо една до друга на повърхността на течността, че те запазили магнитните си свойства.

Откритието променя разбирането ни за магнитните материали и може да разнообрази практическите им приложения в бъдеще.

Ученият Томас Ръсел от Масачузетския университет и колегите му разработили прост метод за трансформиране на така наречените парамагнитни ферофлуиди – обикновени метални частици, плуващи в течност – в постоянни магнити.

Повечето постоянни магнити, които вероятно сте залепили по хладилника си у дома, спадат към вида феромагнити. Веднъж изложени на магнитно поле, въртенето на електроните се изравнява и остава непроменено, освен ако не бъдат нагрети до критична температура.

Феромагнитните материали могат да се разпаднат до наночастици и да се добавят към течност, образувайки така наречените ферофлуиди.

И в момента те се използват в редица технологии, но запазват магнитните си свойства единствено в присъствието на създадено отвън магнитно поле. След отстраняване на полето, отделните частици започват да се движат свободно и магнитните свойства се губят.

Професор Ръсел и екипът му открили, че капки ферофлуиди могат да останат магнетизирани, ако частиците бъдат събрани близо една до друга по повърхността на капките – на разстояние 8 нанометра.

Така се образува слой около течността, който действа като че ли е твърд магнит, запазвайки магнитните си свойства, които пренася и във вътрешността на течността.

По този начин когато капките бъдат изложени на въздействието на външно магнитно поле и милиардите наночастици по повърхността на капката, и 70-те милиарда във вътрешността на капката реагират в синхрон.

Нещо повече, изследователите открили, че капките запазват магнитните си свойства когато бъдат разделени на по-малки капки – дори с размера на човешки косъм.

Екипът сгъстил частиците по повърхността на капките с помощта на специална маслено-полимерна смес.

Удивителното качество на капките, е че могат да променя формата си, адаптирайки се към средата си, без да изгубят магнитните си свойства.

Според учените капките могат на бъдат настроени така че да преминават от магнитен на немагнитен режим – в първия, капките ще могат да се контролират дистанционно с помощта на външни магнити.

Течните магнитни материали ще привлекат вниманието в областта на биологията, физиката и химията.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини