Изпращат горските на санитарен отстрел на диви прасета

Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите зони около огнищата на регистрирани случаи на животни, болни от африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се извършва от ловци, а от горски служители.

Това съобщи съветникът на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева Георги Костов след среща в министерството с представители на ловно-рибарски организации, шефовете на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов и на агенцията по храните - Дамян Илиев.

Освен обособяване на 20-километрови зони около огнищата с АЧС, ще се обособят и 20-километрови зони около промишлените свинекомплекси и 20-километрови зони около базите за изкуствено развъждане на дивеч.

"В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел само от служители по горите и други служители, които ще бъдат посочени. Дамян Илиев увери, че хората, които ще се занимават с отстрела са "достатъчно големи професионалисти".

С цел най-стриктно спазване на правилата за безопасност няма да се допуска санитарен лов от сдруженията и дружините.

Горските стопанства ще приложат и допълнителни мерки за ограничаване на навлизането на хора и дейности по горите в 10-километрова зона около огнищата. Това се отнася и за гъбари, билкари, туристи, дървосекачи. Ще се помисли и за обезпечаването на местното население с дърва, увери Костов и обясни, че на нуждаещите ще им бъдат доставени дървета от други населени места на същите цени.

Всички отстреляни прасета ще бъдат незабавно загробвани, няма да се допуска месото им да бъде използвано.

От началото на годината са регистрирани 16 огнища на Африканска чума при домашните свине.

11 от тях са в област Плевен, по 1 - в Бургаска, Врачанска, Варненска и Търговищка област и 2 - в област Русе. Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип "лично стопанство", които не са регистрирани в БАБХ. Регистриран е случай на чума и в една фамилна свинеферма.

До момента заболяването е било установено при 20 диви свине - 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 2 за област Плевен и по 1 за областите Русе, Враца, Варна и Търговище.

1,4 милиона лева поискаха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да й възстановят от Министерския съвет за разходи по борбата с африканската чума по свинете. Отделно от това още миналата седмица МС взе решение за нови 3,7 милиона лева за настоящата 2019 година - отново по видове мерки за борба с чумата.

Възможността да опазим страната си от епидемията на африканска чума по свинете, е да бъдем изключително стриктни, изпълнявайки превенционни мерки, призова ресорният министър Десислава Танева още в началото на юли месец, но по-късно инспектори признаха, че частни стопани, дори и в огнищата на заразата, се опитват да се промъкнат покрай мерките и по този начин разнасят заразата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини