23 °C

"Призраците" на два изчезнали човешки вида открити в съвременна ДНК

Когато съвременните хора започнали да се появяват из Африка и да се разпространяват из Евразия, се натъкнали на много места заети от по-стари хоминиди, като неандерталците и Денисовия човек, които обаче се оказали приятелски настроени към новите си съседи – доказателства за това се съдържат в ДНК-то ни дори днес.

В същото време откриваме и нещо странно – следи от древни, непознати хоминиди, невиждани до момента.

Всеки от нас съдържа генетични следи от тези минали взаимодействия.

Всички тези архаични групи били широко разпространени и разнообразни в генетично отношение, и оцелели във всеки един от нас.

След като анализирал внимателно съществуващата литература до момента, екип учени от Университета на Аделаида открил двама подобни “призрачни” предци в съвременната ДНК. Първият бил идентифициран в евразийска ДНК с помощта на изкуствен интелект, а откритието му бе широко отразено в медиите през тази година.

За втория бе съобщено миналата година: мистериозен, неубедителен, генетичен отпечатък, открит единствено в населението на Флорес, Индонезия. Оказва се, че се различава от съвременната човешка ДНК, подобно на ДНК-то на неандерталците или денисовите хора.

Анализирайки внимателно тези генетични отпечатъци, биолозите успели да проследят кога и къде се е получил инбридингът.

Цялото съвременно население съдържа около 2% неандерталско наследство, което означава, че смесването на неандерталците с предците на съвременните хора е станало скоро след като са напуснали Африка – вероятно преди около 50 -55 000 години, някъде в Близкия Изток.

С преместването на съвременните хора още по на изток, през островите около Югоизточна Азия, те се натъкнали и на други групи.

Поне три други архаични групи хора били населили района, а предците на съвременните хора се смесили с тях преди архаичните хора да изчезнат, смятат учените.

Една от тези групи са денисовите хора. Останалите две си остават мистерия.

Първите неизвестни изчезнали хоминиди, наречени EH1, били приблизително еднакво отдалечени в генетично отношение от денисовите хора и неандерталците. Предците на всички азиатци и австрало-папуанци се смесили с EH1, което довело до 2.6 – 3.4% общо родословие.

Това наследство в момента не е толкова силно, но генетичният сигнал все още може да се проследи в ДНК-то на австралийските аборигени, източноазиатците и местното население на Андаманските острови. Това навело учените на заключението, че EH1 вероятно са населявали район в Северна Индия, където групата съвременни хора се натъкнала на тях.

Съвременните хора се смесили и с денисовите хора поне на няколко места – Източна Азия, Зондския пролив и Филипините.

Доказателствата за EH2 – изчезнали хоминиди, смесили се със съвременните хора на Флорес, са далеч по-малко явни. Открити са единствено в ниски на ръст хора, живяли в близост до пещерата Liang Bua, където учените се натъкнали на вида Homo floriensis.

Нужни са по-нататъшни изследвания, но изглежда че човешката история е много по-заплетена, отколкото сме предполагали.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019
Последни новини