Първата жена начело на ЕК - Урсула фон дер Лайен

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес се очаква да подаде оставка като министър на отбраната на Германия.

Самата тя анонсира действието си на 15 юли, а канцлерът Ангела Меркел коментира, че уважава решението на Лайен и че е ясно, че "тя навлиза в нова фаза".

Близката до Меркел консерваторка благодари на германските въоръжени сили за съвместната им работа от 2013 г., когато оглави министерството, досега и заяви:

"Утре ще поискам Европейският парламент да ми гласува доверие. Независимо от изхода от вота, аз ще подам оставка като министър на обраната, за да служа с всички сили на Европа", написа тя.

Вотът премина в нейна полза. За избирането ѝ снощи гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден.

Гласуването беше тайно, с хартиени бюлетини.

Тя се нуждаеше от 374 гласа, за да бъде избрана, тъй като в момента общият брой на евродепутатите е 747.

Фон дер Лайен ще поеме поста на 1 ноември. Тя ще бъде първата жена начело на институцията.

Коя е Урсула фон дер Лайен?

Родена е в Брюксел. Семейството ѝ се мести от Германия в Белгия, когато тя е 13-годишна. Следва икономика в Лондонско училище по икономика и политически науки и медицина в Хановер, преди да влезе в политиката.

Като близка сътрудничка на канцлера Ангела Меркел, Урсула е член на консервативния Християндемократически съюз на Меркел от 2005 г.

60-годишната Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца - нещо крайно необичайно за страна, където средно на жена се падат по 1.59 деца.

Възприемат я като твърд привърженик на интеграцията, подкрепящ близкото военно сътрудничество в Европейския съюз, който по-рано тази година подчерта "потенциала на Европа да се обедини и насърчава мира".

Назначението ѝ за министър на отбраната на Германия през 2013 г. беше неочаквано и последвано от тримесечни преговори в коалицията между Християндемократичния съюз и Германска социалдемократическа партия. Оттогава нататък тя бързо натрупа популярност сред германското общество. Като министър на отбраната в най-индустриализираната и най-гъсто населената страна в Европейския съюз, тя настоява Германия да увеличи военното си участие в НАТО.

Все пак нейният мандат на министерския пост не е лишен от неуспехи. През последните години бяха публикувани истории, които изведоха на преден план недостатъци на германските въоръжени сили - от неработещи подводници и самолети до липсата на персонал.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини