Ученици от ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" се подготвят за нова международна практика

За шеста поредна година ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" изпрати ученици на3-седмичен международен стаж в чужбина. На 06 юли 15 ученици от 11 клас нагимназията заминаха на производственапрактика в градВолфсберг,Австрия, по проект финансиран попрограма„Еразъм+”.

            Тойима за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение на учениците ие насочен към допълнително надграждане на професионалната подготовка в областта на автомобилната техника, електроника и компютърна диагностика.

За да се класират за участие в практиката, кандидатите преминаха предварителна подготовка. Тя бе в три направления - културна подготовка и подготовка, свързана с дейности за предотвратяване на риска, начална техническа подготовка и езикова подготовка. След нея на база показаните резултати от тестовете бе определен и крайния списък на участниците. Те продължават езиковото си обучение в електронната платформа OLS. То ще приключи с тест за установяване на ниво на напредък след завръщането на участниците в България.

Приемащ партньор епрофесионалното училищеFachberufsschuleWolfsberg, известно с високия стандарт на професионално образование и дългогодишен партньор на ПГЕЕ. Австрийската гимназия подпомага развитието и утвърждаването на специалностите”Автомобилна мехатроника” и „Електрообзавеждане на транспортната техника“в кърджалийската гимназия. Австрийското училище поддържа много тесни връзки с фирми и обучителни институции в областта, част от които са включени в програмата на практикатана нашите ученици.

За ученицитеса осигурени на реални работни местасъс съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление,  оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Ще се запознаят на практика с устройството на електромобилите, пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика,  системи за цифрово-програмно управление. Ще им бъдат представении техниката за обработка на данни EDV-Technik. Ще преминат начални обучение по чертане и 3Dпринтиране. Учениците ще имат възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann - най-новото ниво на професионалнатехника, използвана както в  Европа, така и при азиатските автомобилни марки. В прорамата е заложено и представянето на Индустрия 4.0 и Обучение 4.0.

Ползите от тези стажове са безспорни. Резултатите, които постигат учениците, са стимул за по-малките от тях да се включват в подобни обучения и повишава мотивацията за учене и за развиване на знанията и уменията. 

Това съобщиха от ръководството на Професионалната гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини