Новите неща, които ще видим в iOS 13

Бетата на iOS 13 е готова фундаментално да промени начина, по който използвате своя iPhone, и вече можете да го изпробвате.

Отдолу сме изредили най-добрите функции на iOS 13 – така ще можете сами да прецените дали искате да си изтеглите бетата на iOS 13 още сега, или ще изчакате до пускането на официалната версия, която вероятно ще излезе през септември.

В списъка с промени към iOS 13 на Apple се намира една дългоочаквана функция – Тъмен режим. С тази настройка на потребителския интерфейс ярките бели фонове на приложенията се сменят с по-тъмни. Това е най-забележителната промяна в сравнение с iOS 12.

Новата QuickPath плъзгаща клавиатура също не е за изпускане, както и новият начин за обработване на снимки, който ще ни накара да отваряме Lightroom по-рядко. И както ще кажем по-долу, iPadOS се е отделила в свое собствено обновление.

Има доста нови неща в iOS 13, затова сме тук да обясним какви са промените в новата версия. Ще започнем от графика с датите за пускане и важният списък за съвместимост.

Дата на пускане на iOS 13 и график на бетата
3 юни: iOS 13 бета 1 и първи поглед върху WWDC 2019

17 юни: iOS 13 бета 2 пусната за разработчици

24 юни: iOS 13 публична бета за авантюристични тестери

Началото на септември 2019: iOS 13 Golden Master (последна бета за разработчици)

Средата на септември 2019: iOS 13 вероятно ще излезе с новите iPhone за 2019

Публичната бета започна в края на миналия месец, 24 юни, въпреки че Apple каза, че няма да излезе до края на юли. Излезе по-рано от очакваното, но не е голяма изненада за нас. Миналогодишната бета излезе на 25 юни.

Какъв е графикът за пускане на iOS 13? От TechRadar са разработили времева линия – разработчиците са на бета 2, тестерите са на публична бета 1 и финалния софтуер най-вероятно ще излезе през септември.

1. iOS 13 бета за разработчици:
Втората бета на iOS 13 е налична днес, но е само за платени разработчици на Apple. Добрите новини са, че за разлика от първата бета, втората може да се изтегли директно от телефона, а за първата трябваше да имате Xcode или macOS 10.15 инсталирани предварително. Малко по-лесна е за инсталиране, но може би ще е по-добре да изчакате публичната бета, която винаги е била по-стабилна.

2. iOS 13 публична бета:
По-мащабния тест на Apple започна на 24 юни. Вярно е, че казаха 24 юни, но миналата година публичната бета на iOS излезе на 25 юни. Това е версията, която трябва да си изтеглите, ако сте заинтересовани – обикновено е малко по-полирана версия на бетата за разработчици, но изживяването още не е съвсем гладко, а и все още ги няма всички функции, които ще видим във финалната версия на софтуера.

3. iOS 13 golden master:
Това ще е финалната версия на софтуера на iOS 13, пусната една седмица преди официалното пускане на iOS 13. На този етап операционната система е много стабилна и дава на разработчиците на приложения седем дена да адаптират приложенията си към финалният софтуер.

4. Официален старт на iOS 13:
Ще видим софтуера на iOS 13 във финалната му стабилна форма една седмица след пускането на следващия iPhone, на който очакваме да видим iPhone 11, iPhone 11 Max и iPhone 11 XR (поне така очакваме да се казват). Датата? Вероятно в средата на септември (миналата година беше на 17 септември).

Списък със съвместимост на iOS 13
iOS 13 изисква iPhone 6S или по-късен, iPad Air 2 или по-късен, новият iPad mini 4, iPhone SE iPod Touch 7-мо поколение

Няма да се поддържа на по-стари устройства, които поддържат iOS 12: iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2 и mini 3

Съвместимостта с iOS 13 изисква iPhone или iPad от последните 4 години (в зависимост от категорията на устройството). Това означава, че телефони като iPhone 6 няма да получат iOS 13 – ако имате едно от тези, няма да можете да надградите над iOS 12.

iOS 13 Dark Mode
Дългоочакваният тъмен режим идва в iOS 13 и iPadOS

Вече успяхме да го видим в macOS през 2018

Пряк път към черно-сивият потребителски интерфейс се намира в Контролния център

Тъмният режим в iOS 13 ще е за цялата система. Това означава, че ще промени цветовете от ярко бяло и светлосиво на черно и тъмносиво на всички поддържани приложения.

Това е хубава екстра за моментите, когато използвате iPhone-a си през нощта и не искате екрана да ви блести в лицето. А на iPhone-и с OLED екрани – от iPhone X нататък – може и да увеличи живота на батерията. Въпреки че Apple не го е споменавала, всички знаем, че OLED екраните „изключват“ пиксели, когато трябва да показват абсолютно черно.

Тъмният режим на iOS 13 може да се включи от Контролния център от „Display” плъзгача (точно до бутоните Night Shift и True Tone) според Apple, или можете да го накарате да се включва автоматично през нощта или друго зададено от вас време от настройките.

iOS 13 на iPad е iPadOS, и това е голяма промяна

Някои от най-големите промени, които се очакват за iOS 13 на iPad ще дойдат в обновление наречено iPadOS. От Apple са решили, че iPad се нуждае от собствена платформа.

Това означава големи подобрения към работата ви на iPad, като се започва от новия дизайн на началния екран. Закачените „притурки“ ви позволяват да добавяте притурки от екрана Today View screen (екранът, който се появява, като плъзнете наляво на iPhone и iPad). Засега е ексклузивно за iPad, и няма да го има в iOS13 за iPhone.

Slide Over ви позволява да имате няколко приложения отворени наведнъж и да превъртате между тях. С плъзгащ жест можете да ги видите всички наведнъж, подобно на менюто със скорошни приложения на много телефони и таблети.

Split View е подобрен, за да можете да отворите едно приложение на двете части на екрана (нещо, което не беше възможно преди), и Apple го демонстрира като показа приложението Notes отворено заедно с още една инстанция на „Notes”. Също така, можете и да комбинирате едно приложение с повече от едно друго – например Safari може да е комбиниран с Pages на едната половина и Safari може да е комбиниран с Mail на другата.

App Expose е нещо ново за софтуера на iPad, което ви позволява да видите всичкото място, което имате отворено. На дока има App Expose икона, от която с едно натискане можете да влезете в удобния режим.

Към iPadOS идват и нови жестове за копиране, поставяне и връщане назад. Три стиснати пръста са за копиране, три разтворени пръста са за поставяне, а плъзгане с три пръста по екрана отменя последното действие. Ще трябва да видим как работи тази функция, когато софтуера излезе официално.

Клавиатурата на Apple може да „плава“ по екрана в умалена форма, и идва с клавиатура с плъзгащи жестове, която се нарича QuickPath Typing. Към нея има и допълнителни преки пътища за клавиатурата (нещо, за което потребителите се оплаква в предишните версии на iOS.

iOS 13 включва QuickPath клавиатура

При iOS 13, QuickType клавиатурата по подразбиране на Apple ще включва възможност за писане с плъзгане, при която плъзгате с пръст върху буквите, за да изписвате думи. Това сме го виждали при други клавиатури за iOS като Gboard на Google и SwiftKey.

Можете да превключвате между методите за въвеждане QuickType и QuickPath, а поддържаните езици засега са английски, опростен китайски, испански, немски, френски, италиански и португалски.

iOS 13 дебютира ново ‘Find My’ приложение

Apple комбинира приложенията Find My Friends и Find My iPhone в iOS 13, и обединеното приложение ви позволява да намирате приятелите си и липсващите си джаджи от единен по-бърз и по-лесен за използване интерфейс.

Най-интересната част е, че ще използва шифрован Bluetooth сигнал, за да ви помогне да откриете устройства, които не са свързани с Wi-Fi или с мобилна клетка. Това е полезно най-вече за Mac-ове, но в редки случаи може да помогне и за iPhone-и

Най-доброто от всичко е, че докато приложението Find My Friends невинаги работеше, Apple може да се опита да го направи по-добро заради новото приложение за iOS 13.

iOS 13 намеква за Apple Tag продукт

Теорията, че Apple ще се конкурира с Tile тракера е подкрепена от бетата iOS 13. Информацията идва от нов теч около нещо, наречено Apple Tag.

Макар че приложението Find My е предназначено да открива приятелите ви с iPhone-и и Apple устройствата ви, Apple Tag се очаква да е за всичко останало. Например: ключове, чанта, бутилка с вода или нещо друго, за което може да се закачи Bluetooth тракер.

Apple Tag не беше част от премиерата на iOS 13 на WWDC 2019, но не е невъзможно да бъде обявен заедно с iPhone 11 през септември. Все пак си е мобилен хардуер.

iOS 13 прави стария ви iPhone по-бърз и му помага да издържа по-дълго

Много хора използват iPhone-ите си с години и Apple изглежда забелязва това. За целта компанията забързва iOS 13, за да им помогне.

Най-важните статистики за iOS 13: скоростта на пускане на приложения е два пъти по-бърза според Apple и отключването с Face ID ще е 30% по-бързо от преди. Apple също е открила начин да направи изтеглянията по-малки, средно с около 60%. iOS 12 ни даде по-бързи обновления и изглежда, че iOS 13 иска да гради върху това.

Животът на батерията е друго нещо, с което Apple се заема тази година. Целта ѝ е да забавят остаряването на батерията като намалят времето, през което iPhone-ът ви е напълно зареден. iOS 13 се очаква да се учи от дневната ви рутина на зареждане, за да може да изчака да се зареди над 80% преди да ви се наложи да го ползвате.

Напомнянията ще претърпят голяма промяна

От всички вградени приложения напомнянията претърпяват най-голямата промяна в iOS 13. Изглежда, че ще са по-добре организирани и ще включват преки пътища за по-лесно добавяне на напомняния.

Големи, цветово разделени бутони за категориите Днес, Насрочени, Всички и Отбелязани ви помагат да имате по-добър изглед на най-наложителните ви задачи. Клавиатурата в това приложение има „бърза лента“, от която можете лесно да добавяте часове, дати, локации, флагове, снимки и сканирани документи.

А ако правите планове в Messages, Siri ще ви предложи да създаде напомняне, като личен асистент, който се включва точно в подходящия момент.

Промени в камерата и портретния режим

iOS 13 ще предложи важни промени към функциите на камерата, като например възможност да променяте интензивността на светлината в портретен режим – функция, която всички искат отдавна. Портретният режим също така получава и нов монохроматичен ефект наречен High-Key Mono.

Галерията със снимки се превръща в нещо, което Apple нарича „дневник на вашия живот“. Има добавен нов раздел, от който можете да документирате най-добрите си снимки по дни, месеци и години. Също така вече ще имате възможност и да приближавате с прищипване.

Редактирането на снимки е подобрено в iOS 13, като се добавят различни настройки и филтри, докато частта с редактирането на клипове не се различава много. Почти всеки инструмент и ефект за снимки – филтри, завъртане и изрязване – ще може да се пренесе и върху клиповете. Ако не сте добри в обработването на клипове, ще има и бутон за автоматично обработване.

Новият глас на Siri звучи по-естествено

С iOS 13 ще дебютира и нов глас за iOS 13, който звучи по-естествено от преди – вече чухме пробен запис и тонът е същият, но звучи по-малко роботски.

Siri ще използва напреднала невронна text-to-speech технология (според Apple), която ще забележите при по-дълги фрази, като четене на Apple News или отговаряне на въпроси от Wikipedia.

Моментът за обновлението е подходящ, тъй като Siri може да говори значително повече ако носите AirPods – Siri може да чете идващи съобщения и да ги казва през слушалките, което е доста удобно.

И още една екстра на Siri – гласовият асистент на HomePod-а ви ще може да различава гласовете на различните членове на семейството. Това означава, че когато зададете въпрос от рода на „Какво имам на календара си?“, няма да получите отговор, който се отнася за някого друг.

Memoji-тата получават грим, а съобщенията получават споделяне на информация

Apple ще направи Memoji-тата по-персонализирани, позволявайки един трилион конфигурации: нови прически, аксесоари, грим и пиърсинги са само някои от категориите. Примерите, които бяха показани на сцената на WWDC показа, че тези персонализирани Animoji маски ви позволяват да добавяте дребни детайли като очна сянка, брекети и дори AirPods.

Memoji стикерите също са нещо ново – iOS 13 ще привлече нови iPhone и iPad Memoji потребители, независимо от камерата им. Можете да си персонализирате Memoji и iOS 13 автоматичен ще създаде забавно изглеждащ пакет стикери, които ще се намират в подменю на клавиатурата и ще можете да ги използвате в съобщения, имейли и приложения от трети страни.

Ще можете да споделяте персонализираните си Memoji с контактите си в iMessages, но само при условие, че им дадете достъп. Същото се отнася и за споделянето на името и снимката ви с контакти, така че вече можете да избирате как другите да виждат името ви. Според Apple ще можете да решавате дали профилът ви да се споделя със всички, само с вашите контакти или на единични контакти.

Нови функции за HomePod

Може да не знаете, но HomePod е част от семейството на iOS и получава обновления.

Една от функциите е възможността да прехвърляте песни от iPhone-а си просто като го приближите до HomePod говорителя. Преди трябваше да кажете на Siri да го направи, но по новият начин е малко по-лесен и няма да ви се налага да говорите.

С новата функция Live Radio ще можете да накарате Siri да ви пусне някоя от 100 000 радиостанции от целия свят. HomePod ще може да разпознае кой от семейството говори и според това да персонализира отговора си – особено полезно за Apple Music, където селекцията от песни зависи от вкуса и историята ви. Освен за музика се отнася и за съобщения, бележки, напомняния и други.

Sign-in with Apple

Apple възнамерява да се конкурира с Facebook Connect, Google и други платформи, които ви позволяват да се вписвате в акаунти на сайтове от трети страни. Предполага се, че услугата „Sign-in with Apple” ще се отнася с личните ви данни по-внимателно от Facebook и Google.

Една много полезна опция е възможността Apple да генерира еднократен имейл за регистрация в сайтове и приложения, ако не искате да давате личния си имейл.

Картите ще бъдат преработени

Картата на iOS 13 изглежда много по-добре, дори и всички да обичат да я оплюват. Дали някога ще успее да задмине Google Maps? Едва ли. Но за хората, които искат вграденото навигационно приложение на Apple на iOS 13 ще е много по-добро.

Тъй като Apple пресъздават навигацията от нулата, картите ще са много по-детайлна. Има по-реалистични детайли за пътища, плажове, паркове и сгради и вече можете да разглеждате градове подобно на Google StreetView.

Фаворитите също бяха част от картите преди, но в iOS 13 е по-лесно да навигирате сред тези записани локации с едно натискане – те се показват на първо място в менюто за търсене. Понякога Google Maps на iOS не се справя твърде добре с това (но се справя по-добре, отколкото на Android). Дори да сте фенове на Google Maps, не е лоша идея да пазите и Apple Maps инсталирани.

Форматиране на текста в имейли

Имейлите също ще претърпят някои промени свързани с правилното форматиране на имейли. Ще имате повече контрол върху стила, размера и цвета на шрифта, добавяне на отстояния и номерирани или неподредени списъци.

Една функция, която силно се надяваме да видим в iOS 13 е възможността да добавим интернет връзка към част от текста в имейла. И на iOS и на Android това не е възможно на вградените имейл клиенти (които сме виждали досега) – трябва да поставяте дълги линкове, а и не сте на компютър, независимо от това как се нарича операционната ви система

Свързвайте се с Wi-Fi и Bluetooth от Контролния център

Това е голяма новина, която очакваме от няколко години. Скоро ще можете да избирате Wi-Fi мрежи и Bluetooth аксесоари направо от Контролния център.

Това го има в Android от години и винаги е било удобно да се свържете към нови Wi-Fi мрежи или Bluetooth слушалки без да ви се налага да излизате от сегашното си приложение и да се мотаете в пет различни подменюта на настройките. Най-накрая ще видим тази функционалност и в iOS 13.

Поддръжка на Xbox One и PS4 контролери

Ако ще играете игри на телефона си, поне го правете с един от най-добрите контролери на пазара (и може би такъв, който вече притежавате).

Посрещнете поддръжката за PS4 и Xbox One контролери за iOS 13. Apple не каза дали тази поддръжка се отнася за всички игри или е само за Apple Arcade, но независимо от това ще се радваме да можем да използваме PS4 контролера си където и да сме.

Заглушаване на непознати номера

Нежеланите обаждания често могат да ни побъркат и iOS 13 иска да реши проблема с помощта на Siri, която сканира контактите, имейлите и съобщенията ви, за да провери дали преди сте се свързвали с номера, който ви се обажда.

Заглушаването на непознати номера е хитра идея, ако не очаквате бизнес номера да ви търсят за работа. Тези от тях, които ви се обадят, но не са във вашият „VIP лист“ ще бъдат изпратени директно на гласова поща.

Очаквайте още функции за iOS 13 да бъдат обявени през септември.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини